Összehoz a történelem

2023.01.29. 21:40

Horvátul jelent meg a történeti könyv

M. R.

A múlt héten egy a baranyai horvátság számára is meghatározó, horvát nyelven megjelent kötetet mutattak be az August Šenoa Horvát Klubban. A szerző Molnár Antal, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének igazgatója, a Pápai Történettudományi Bizottság tagja. Kötete a „Zagrebačka biskupija i osmanska Slavonija u 17. stoljeću” címet kapta, ez magyarul azt jelenti, a „Zágrábi egyházmegye és az Oszmán Szlavónia a 17. században” – megjelenését a szerző több évtizedes kutatómunkája előzte meg.

A több mint kétszáz oldalas munka a zágrábi egyházmegye és az oszmán uralom alatti Szlavónia történetét tárgyalja, valamint a katolikus egyház szerepét ismerteti Horvátország területi egységét illetően. A szerzőt már egyetemistaként elkezdte foglalkoztatni a török uralom idején zajló magyarországi és balkáni katolikus egyháztörténet, a horvát egyház eseményei iránti érdeklődése a délszláv háború idejére nyúlik vissza. Molnár Antal több alkalommal járt kutatóúton Zágrábban, illetve Rómában is a téma elmélyítése érdekében, ahol a horvát egyháztörténeti eseményeket is behatóan tanulmányozta.

A könyvbemutatón Sárosác Mihály, a klub vezetője, valamint Drago Horvat pécsi horvát főkonzul is köszöntőt mondott, a beszélgetés moderátora Milica Klaić Tarađija volt. 

A rendezvényre a Miroslav Krleža középiskolás diákjai mellett számos további pécsi érdeklődő, tudományos szakember is ellátogatott. A programról beszámolót és fényképeket a Horvát Köztársaság Pécsi Főkonzulátusa Facebook-oldalán is közzétett.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!