Kényszermunkára hurcolták őket

2023.01.15. 21:18

Idén is megemlékeztek a malenkij robot áldozatai előtt Siklóson

Huszonkét éve emlékezik meg a Siklósi Vár és Múzeumbaráti Kör a siklósi régióból „Malenkij robotra” elhurcoltakról.

Zs. K.

A második világháború során Magyarország területére érkező szovjet fegyveresek többnyire a „malenkij robot” kifejezés sűrű használatával, vagy csak néhány perces igazoltatás ígéretével, hazugságával hurcolták el több éves szovjetunióbeli kényszermunkára a polgári lakosság tömegeit, a 13 évestől a 62 évesig. Siklóson és a siklósi régióban 1945. január 16-án került sor erre. 

 

A várbaráti kör minden évben, a január 16-ához legközelebb eső szombaton kegyeleti ünnepséget tart ökumenikus istentisztelettel és koszorúzással. Az idei, szombati megemlékezésen a résztvevőket Balázs Csaba egyesületi elnök köszöntötte, a programon közreműködtek a Siklósi Tenkes Vegyeskar tagjai, valamint Kovács Károly. Ünnepi beszédet mondott Batki Ottó, a Szent Imre Katolikus Iskola igazgatója. A város önkormányzata nevében Riegl Gábor polgármester, valamint Mojzes Tamás és Hirdi Attila alpolgármesterek rótták le tiszteletüket a vár melletti emlékműnél. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!