Új matrciával a pótdíjat is kiválthatjuk

2023.01.30. 15:26

Kedden lejár az éves bérlet az autópályán és a pécsi parkolókban

Bár a különféle autós matricák és bérletek mindig az adott naptári évre szólnak, az év végi megújítás miatti torlódás elkerülése érdekében az éves matricákat a következő év január 31-éig használhatjuk.

Sz. Zs.

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az idén tehát február 1-től, azaz ennek a hétnek a szerdájától lesz szükség az új éves bérletekre. Ezzel együtt is rendszeresen sokan gurulnak föl az autópályák fizetős szakaszaira is érvényes bérlet nélkül. Jó tudni, hogy a csak szimplán feledékenyek kapnak még egy esélyt a büntetés elkerülésére: mentesül ugyanis a pótdíjfizetés alól, aki a pályára felhajtástól számított egy órán belül utólag megváltja a bérletét.

Még kevesebben tudják, de meg lehet úszni a büntetést egy viszonylag friss szabálymódosítás nyomán azzal is, hogy a pótdíjról szóló felszólítás után egy egész országra szóló éves matricát vásárolunk. Ez pedig akár olcsóbb is lehet, mint ha többszöri bliccelésünk nyomán több pótdíjat is meg kellene fizetnünk.

Ugyancsak 31-én parkolhatunk utoljára a pécsi fizetős zónákban, illetve hajthatunk be a forgalomcsillapított övezetekbe tavalyi bérleteinkkel. Kivételek a tavaly nyáron létrehozott korlátozott várakozási övezetek engedélyei, azok érvényességét meghosszabbították május 31-ig. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!