Lassan ötven éve a természetet védik

2023.01.06. 13:36

Kiemelt figyelmet érdelemnek a ragadozó madarak

Jövőre ünnepli fél évszázados születésnapját a Magyar Madártani Egyesület (MME), amely 1974. január 6-án alakult meg kétszáz taggal. A szervezet Baranya Megyei Csoportja tizedik tagszervezetként jött létre.

Cz. E.

illusztráció

Fotó: Sándor Judit

Az MME Magyarország, és Közép-Kelet Európa legnagyobb természetvédelmi szervezete, amely több mint 10 ezer tagot számol, és az elmúlt ötven évben jelentősen hozzájárult a hazai környezetvédelem megerősödéséhez. 1990-ben a természetvédelemi jelző bejegyzése az egyesület nevében a második fontos mérföldkő volt. 

A baranyai tagszervezet a faj- és élőhelyvédelmi programokban fejti ki leginkább tevékenységét. Kiemelt figyelmet fordítanak a ragadozó madarakra, valamint a fokozottan védett, ritka és telepesen fészkelő madárfajokra. Egyes fajok védelmének érdekében műfészkeket, költőládákat helyeznek ki vármegye szerte. Mindemellett odútelepeket is létesítenek az odúlakó énekmadarak számára. 

Foglalkoznak a madarakon kívül a denevérekkel, illetve a kétéltűek és hüllők védelmével, valamint figyelmet fordítanak a kisemlősök kutatására is. Más programjaink a füves jellegű élőhelyek és az állóvizek állapotfelmérését, vizsgálatát és megóvását hivatottak elősegíteni. 

Mindemellett nagy hangsúlyt fektetnek az ifjúság, a tanulók helyes természetszemléletének kialakítására. Ennek megvalósulásához hozzájárul az oktatási intézményekkel kötött együttműködési megállapodások. Valamint a fiatal generáció gyakorlati tapasztalatokat is szerezhet a csoport által szervezett táborokban és madarász iskolákban. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!