Száz éve történt

2023.01.14. 20:34

Kossuth Lajos és Zsolnay Vilmos is szerepelt az első pécsi díszpolgárok között

Megpróbáltunk utánajárni, annak, hogy ki lehetett Pécs első díszpolgára. A 19. és a 20. században megjelenő baranyai lapokban – Pécsi Napló, Pécsi Figyelő, Dunántúl –keresgéltünk, míg végül a Pécsi Naplóban egy 1936-os lapszámban részleteke találtunk a pécsi díszpolgári kinevezésekről.

Zs. J.

Fotó: Teknős Miklós

A lap szerint a város első díszpolgári címét 1837-ben adták át.

Az első pécsi díszpolgár

Mint a Pécsi Napló írta: Patkovics József orvost, pécsi lakost a város szenvedői javára végzett áldásos munkássága iránti tiszteletből a város „polgárává“ választották. A pécsi orvos ötven esztendeig Pécs tisztifőorvosa volt. Jeles érdemeket szerzett a tífuszjárványok megelőzése és leküzdése terén. Húszkötetes orvosi naplóját a pécsi egyetemi könyvtár őrzi, írta a Dunántúli Napló 1975-ben.  

A második alkalommal, 1845-ben, hárman kaptak pécsi díszpolgári címet: Saárdi Somssich Pál (Somogysárd, 1811. január 13. – Budapest, 1888. március 7.) politikus, a képviselőház alelnöke, majd elnöke. Mailáth György (Pozsony, 1818. dec. 7. – Bp., 1883. márc. 29.) nagybirtokos, főkancellár, országbíró, az MTA tagja, aki 1839-1840-ben Baranya vármegye országgyűlési követe, majd első alispánja volt. 1843-1844-ben ismét követ, az országgyűlés után pedig Baranya adminisztrátorává, 1847-ben főispánjává nevezték ki. A harmadik Scitovszky Márton volt.

És a továbbiak

1878: Polcz Károly ezredes, az 52-es házi ezred parancsnoka, aki végigjárta a boszniai okkupációt. A korabeli feljegyzések szerint szerette katonáit, azok is őt és viszonylag szerencsésen hazahozta a pécsi katonákat Boszniából.

1879: Pollák János pécsi kanonok, aki Ferencz József és Erzsébet uralkodó pár ezüstmennyegzői jubileumának alkalmával az Apáca utca 14. sz. házát az összes tartozékaival a városi szegényügy gondozásának ajándékozta.

1882: Nendtvich Károly akadémiai tag, műegyetemi tanár, a hazai tudományos irodalom terén szerzett érdemeiért.

1887: Perczel Miklós abból az alkalomból, hogy megvált főispáni székétől, de ebben a díszpolgári elismerésben benne volt a város megbecsülése a Perczel család iránt, amely a magyar szabadságharcban derekasan helyt állt.

1892:  Az emigrációban élő Kossuth Lajost kilencvenedik születésnapján megválasztották Pécs díszpolgárává. Korábban már képviselőnek is felkérték, de ő harcostársát, Irányi Dánielt javasolta.

1896: Kardoss Kálmán főispáni búcsúja alkalmával lett díszpolgár.

1897: Zsolnay Vilmos. Ez időben a Zsolnay-gyár már 6 -700 pécsinek adott kenyeret. Zsolnay Vilmos abban az időben kapta meg a francia becsületrendet és Ferenc Józseftől a vaskorona rendet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!