Írásban vizsgáznak a középiskolába jelentkezők

2023.01.19. 15:04

Magyarhoz nem, de a matematikához néhány segédeszköz használata megengedett

Cz. E.

Fotó: Mártonfai Dénes

A leendő középiskolások számára meghirdetett központi írásbeli felvételi vizsgára január 21-én kerül sor a baranyai intézményekben is. Pécsen az Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskolában , a Pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban tölthetik ki a felvételi lapot, de a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium is felkészült a tanulók fogadására. Béres Andrásné igazgatónő elmondta, hogy körülbelül 170 gyerek középfokú beiskolázási vizsgáit szervezik és bonyolítják le. De számos más létesítményben is vizsgáznak a diákok. Mindemellett más települések oktatási intézményei is fogadják a tanulókat, mint például a Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium.

Egyszerre vizsgáznak a nyolc- vagy hatosztályos gimnáziumba készülők, valamint a nyolcadikosok is. Amennyiben valaki alapos ok miatt nem tudott megjelenni a vizsgán, az január 31-én pótolhatja az írásbeli felvételit.

A központi felvételi során elsőként magyarból kapnak feladatsort a tanulók, amit mindenféle segédeszköz nélkül kell megoldaniuk. A matematikai feladatsor kitöltéséhez rajzeszközökön kívül más segédeszköz, mint például zsebszámológép nem használható. A vizsga feladatlaponként 45 percet vesz igénybe. Az interneten a vizsgát követően teszik közzé a magyar és matematika feladatsorokat és a javítási-értékelési útmutatót.

A központi felvételire a tanév során folyamatosan készültek a tanulók. És ez idő alatt számos cikk született a diákok számára hasznos tanácsokkal. Mint például, hogy a felvételi előtti este már ne gyakoroljanak, de a tolltartót nézzék át, hogy minden benne van-e. Mindenképpen kell több toll, ceruza, körző, vonalzó, radír. A telefon használata viszont semmilyen formában nem megengedett. Tízóraival készüljenek a szünetre a diákok – 15 perc a két feladatlap kitöltése között – , valamint egy-két nassolnivalót is érdemes eltenni, mint például szőlőcukrot és csokoládét.

De, ami elengedhetetlen, az az, hogy a tanulónál legyen érvényes, fényképes igazolvány, személyi- vagy diákigazolvány. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!