Dokumentumfilmek terítéken

2023.01.22. 08:50

Minden alkotás után szakértőkkel tartanak kerekasztal-beszélgetést

A BIDF, azaz a Budapesti Nemzetközi Dokumentum Fesztivál már kilenc éve a világ legrangosabb dokumentumfilmjeinek tematikai és egyéb megkötések nélküli, egyetlen nemzetközi versenyfesztiválja Magyarországon. A szemle hét filmjéből válogathat az Apolló Mozi közönsége január 26. és 29. között.

Cz. E.

Fotó: Fer Gregory

Január 26-án, az esemény megnyitásaként a Kölyök Platónokat vetítik. Az ír-belga-francia dokumentumfilm tisztelgés a fiatalokba vetett hit és a lehetőségek ereje előtt. A fesztivál második napjának első filmje a Mi svédek és a Covid címet viseli, amely a svéd kormány világjárvány elleni küzdelmének kulisszáiba nyújt betekintést.

Január 27-én kerül vászonra a Szótlan szerelem című német dokumentumfilm is, amelyben egy 35 éves nő küzd azért, hogy ő viselhesse gondját kiskamasz testvérének. Január 28-án vetítik az Imad gyermekkora alkotást, amely egy fogságból kikerült gyerek történetét meséli el, akinek segítségére egy pszichológusnő siet, hogy egy újra játszani, örülni képes kisfiú váljon belőle.

Szintén ezen a napon egy francia dokumentumfilmet is vetítenek Hatodik Népkórház címen, ami egyébként Sanghaj egyik legnagyobb kórházának neve, ahol a hipermodernizmus találkozik a kulturális hagyományokkal, és ahol a kemény kapitalizmusé a végső szó. Az utolsó napon, január 29-én A hatalom markában és a Szabadság tűz alatt nevet viselő alkotásokat vetítik. Előbbi egy kamaszlány és egy igazságtalanságon nyugvó bírósági eljárás története. Utóbbi pedig az orosz-ukrán háború szörnyű valóságát tárja a néző elé.  

Minden film után kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül szakemberekkel, oktatókkal, mint például dr. Kemenesi Gábor virológus, Dorn Krisztina szakpszichológus, vagy dr. Kanizsai Péter László a PTE ÁOK Sürgősségi Orvostani Tanszék vezetője. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában