Felülmúlták a várakozásokat

2023.01.28. 18:44

Nagylelkű adományból újulhat meg a máriakéméndi Nagyboldog­asszony-kegytemplom harangja

Mint arról korábban beszámoltunk, a máriakéméndi Nagyboldog­asszony-kegytemplom harangja mintegy három hónappal ezelőtt elnémult, felújításra szorul.

W. K.

Fotó: Sóki Tamás

Egy komolyabb renoválás szükséges ahhoz, hogy a szerkezet újra működésbe lendüljön – megjavíttatására a máriakéméndi egyházközség adománygyűjtést hirdetett, ami sikerrel zárult. Az örömhírről Biki Endre Gábor templomgondnok számolt be: a kegyhely internetes közösségi oldalán közzétett tájékoztatása szerint a máriakéméndi kegytemplom harangszerkezetének javítására a várakozásokat messze felülmúlva összesen 776.775 forint adomány érkezett.

 A pénzből a harangmozgató berendezés cseréjének 770 ezer forintos költségét maradéktalanul fedezni tudják – ez a beruházás teszi lehetővé, hogy a harangok újra szólhassanak. 

A templomgondnok beszámolója szerint a munkát már meg is rendelték, a felújítás a vonatkozó szerződés szerint január 31-ig elkészül. – A harang hívogató hangja így hamarosan újra a fülünkben csenghet. Ezúton is megköszönjük mindenkinek a nagylelkű felajánlásait. Örömmel tölt el bennünket, hogy vannak még nemes ügyeket támogatók, és akiknek fontos a máriakéméndi kegyhely – emelte ki Biki Endre Gábor. 

A kegytemplom tornyában a harangok már többször cserélődtek az évszázadok során. Az I. világháborúban elvittek helyett 1921-ben újakat öntettek, ekkor került ide a 220 kg-os Szent Imre-, a 70 kg-os Szent Antal- és a 30 kg-os Szűz Mária-harang. A két kisebb költségét akkor egy-egy falubeli lakos állta, a nagyharangot további adományokból fizették. Jelenleg a toronyban két harang lakik, amelyek most némán várják sorsuk jobbra fordulását, hiszen egy ideje nem működnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!