A késő kréta korból származik

2023.01.05. 15:48

Őscsótányra bukkantak a Pécsi Tudományegyetem munkatársai

Őscsótányt azonosítottak a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának munkatársának, dr. Szabó Péternek közreműködésével.

Czeczon E.

Forrás: hirnavigator.hu

A már kihalt metálfényű rovarfajt, amelyről megállapították, hogy a késő kréta korból származik, egy ajkai kőszénmocsárból származó borostyánban találták meg. Ezt a leletet a Magyar Természettudományi Múzeum, az ELTE TTK, az ATK Növényvédelmi Intézet és a PTE Szentágothai János Kutatóközpont munkatársai közösen vizsgálták, amely egy Ajka melletti szénbányászat során került elő. Az utóbbi években számos izgalmas ízeltlábút publikáltak ezekből a kicsiny kövekből. 

A felfedezett rovarról a vizsgálata során kiderült, hogy egy mára kihalt csótánycsalád tagjáról van szó. Alapos elemzése után pedig kimutatták, hogy egy új fajról van szó, melyet Alienopterix santonicusnak neveztek el a kutatók, utalva ezzel arra a földtörténeti periódusra, amelyből a kis csótány származik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!