A tisztességes eljárás nem a bosszú eszköze

2023.01.31. 16:54

Péterffy Attila baráti ügyvédje politikai hirdetésben támadta meg a városházi jobboldalt

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Több tízmillióba, egyesek szerint százmilliókba kerültek eddig Pécsnek azok a különböző tanácsadói, biztosi, tanácsnoki, „szakértői” és ügyvédi megbízások, amiket az elmúlt három és fél év alatt kötött meg Péterffy Attila, az MSZP-DK-s támogatottságú városvezető. Az egyik legnagyobb falatot Bodnár Imre ügyvéd és köre kapta meg átvilágítások címén, amiket ma, három és fél év után is „gyorsnak és hatékonynak” nevez a polgármester az ezzel kapcsolatos honlapon. Péterffy ugyanott megemlíti még a tisztességes eljárást és az átláthatóságot is. Ez utóbbi kapcsán érdekesség, hogy egyébként pontosan nem tudható, hogy a 17 fősként emlegetett gárda mennyibe került eddig a pécsieknek, hol és mely városi cégeknél dolgoztak, vagy dolgoznak most.

A „tisztességes eljárás” kifejezés pedig azt feltételezi, hogy az átvilágításokat nem politikai bosszú eszközeként, hanem objektíven, távolságtartóan végzik el a munkájukat, hiszen máskülönben hitelességük relativizálhatóvá, megkérdőjelezhetővé válik annak eredménye, illetve maguk a feljelentések és különböző gyanúsítgatások is.

Bodnár Imre azonban hangot adott annak, hogy számára a fideszesek ellenségek, de még MSZP-s képviselőjelöltséggel is próbálkozott – sikertelenül. A baloldali ügyvéd-politikus az ügyvédkamarai elnöki posztot is megcélozta, de a jogászok is kikosarazták. Egy másik területen viszont sikerrel járt még korábban: a baloldal számára elbukott tavalyi parlamenti választás után két nappal ugyanis leváltották a Pécs Jövője Egyesület elnökét, dr. Szekeres Gábort és ő került a helyére. 

A Pécs Jövője Egyesület ellenben kulcsfontosságú lehet, hiszen várhatóan a várost jelenleg még irányíró Pécs Jövője Frakciószövetség, a balliberális csonkakoalíció ernyőszervezete a jövő évi önkormányzati választáson. Erre azért lehet szükségük, mert a politikusok összerúgták a port a 2019-ben még őket indító Mindenki Pécsért Egyesülettel, viszont a pártlogóikat vélhetően ismét szeretnénk elrejteni és álcivilként megszerezni újra a hatalmat.

Az egyesület egy Facebook-oldalt is működtet, amelyen a városházi durva lejáratások mellett, a helyi MSZP-s lap különböző megnyilvánulásaival, vagy az önkormányzati propagandasajtó irományaival lehet összefutni. Bodnár pedig szintet lépett: a város önkormányzati lapjában egy egészoldalas hirdetést jelentett meg, amiben a Péterffy Attilát is soraiban tudó Pécs Jövője Frakciószövetség nevében az előző városvezetést szidta a nemzeti oldal szerint csúsztatásokkal hemzsegő politikai támadásában.

A polgármester a listaáron több mint félmilliós hirdetés kapcsán annyit mondott a közgyűlésen, hogy a megrendelő a megjelent hirdetésben feltüntette az adatait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!