Kazánra gyűjt a sérülteknek az alapítvány

2023.01.04. 18:01

Senkit sem hagyhatunk magára: van olyan, akiről már mindenki lemondott, nem kell senkinek

Közel harminc évvel ezelőtt néhány, pontosabban kilenc szülő hozott létre egy alapítványt, olyan gyermekekért és felnőttekért, akik itt élnek köztünk, mégis keveset beszélünk róluk. Ez a betegség olyan megrendítő az emberek számára, hogy legtöbben inkább elfordítják a fejüket ha felszállnak a buszra. Bámulnánk, de nem merünk, meg illetlen is, és olyan szívfacsaró, hogy zavarba is ejt egy pillanatra. Igen, ők az értelmi fogyatékosok. Utóbbi kifejezés szitokszóvá nőtte ki magát, sokunk hangja megremeg, mikor ezt ki merjük rájuk mondani, pedig - sajnos- többségük nem tudja felvenni a sértést.

Borsos Zsanett

- Ők azok, akikről már mindenki lemondott, nem kellenek senkinek - ismerteti néhány lakóját Bíró Béláné Katalin, a Sérülten Az Önálló Életért (Értelmi Fogyatékosokért) Alapítvány intézményének vezetője. 

Az akkor még virágzó Mecsekszabolcson az alapító, Uher Istvánné Marika édesapjának szőlőjéből kapott a szervezet 1800 négyzetméternyi területet. Ezen áll a mai napig a lakóház, ami tizenkét szellemileg sérült felnőttnek ad otthont. Nem gyerekeknek, mert ezek a felnőttek épp oly tehetetlenek tudnak lenni a hétköznapokban mint a gyerekek, csak sokukról már nincs ki gondoskodjon. -Van olyan lakó, akire bár nem tud állandó felügyletet biztosítani a családja, gyakran látogatják, az ünnepekre is hazautazhatott. Van olyan is - sajnos többen is- akinek senkije sincs, csak mi. Hiába felnőttek, nem tudnak hétköznapi munkát ellátni, vagy teljeskörűen gondoskodni magukról. Az alapítvány célja, hogy nekik egy otthont, és a lehető legteljesebb életet biztosítsa. Sajnos csak ennyi emberen tudunk segíteni, pedig lenne még igénye rá sokaknak. A szellemileg sérült emberek diagnosztizálása, sőt ennek a betegségnek a mérése még nagyon gyerekcipőben jár. A mi lakóink ráadásul halmozottan sérültek. Tehát a szellemi fogyatékosságra még rájön az is, hogy súlyosan látássérült, hallássérült, vagy mozgássérült - folytatja Bíró. Ilyen esetekben egy egyszerű vizsgálat is nem várt nehézségekbe ütközhet. Például hiába felnőtt ember, nem tudja elmondani a panaszait az orvosnak. Az sem biztos, hogy készséges a vizsgálat során. 

A szülők is és rengeteg orvos, akik ismerik már személyesen ezt a furcsán nagy családot, segítenek megoldani az egyszerűnek tűnő, ám igenis nehéz hétköznapokat. Legyen szó speciális szemüveg beszerzéséről, vagy a házat figyelő kamerák felszereléséről. Sajnos az is előfordul, hogy kevés az a maroknyi lelkes segítő, mert többmilliós tételre lenne szükségük. Jelenleg egy vegyestüzelésű kazánra. Karácsony után már sokaknak letudva a jótékonykodás, a következő szeretetünnep lesz az, amikor beteg gyerekekre, vagy fázó kisállatokra gondolnak. - Nem adjuk fel, mindig van valahogy, minden nap jön valami megoldandó probléma, hol kisebb, hol nagyobb - zárja sorait Bíró Béláné a bentlakók pótmamája. 

Sérülten az Önálló Életért (Értelmi fogyatékosokért) Alapítvány:

Számlaszám: 10701214 - 46 66 7500 -51100005

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!