Múltidéző

2023.01.20. 09:53

Száz évvel ezelőtt kétméteres hó nehezítette a közlekedést Pécsen

Zs. J.

Fotó: Bánkúti Sándor

„A hirtelen jött és két nap alatt véget ért hóvihar olyan hatalmas hótömeggel borította be a Pécs utcáit, hogy némely helyen a két méter magasságot is elérte”, írta a Dunántúl 1923. január 21-én.

Mint a lap írta, a hó eltakarítása sürgős lenne különösen azokban az utcákban, amerre a villamos halad. Itt a sínekről két oldalt az úttestre szórták a havat, úgy, hogy két oldalon sok helyen két méter magasan áll a hó. A város gazdasági hivatala már hozzákezdett a hó elfuvarozásához. Beállított nyolc városi kocsit, amelyek csak 40 kocsi havat tudtak elszállítani. A lap megemlítette, hogy ez a mennyiség semmi, ugyanis egyedül a Jókai tér és a környező utcákból a szakértők szerint közel ezer kocsi havat kellene kihordani. A gazdasági hivatal akkor tervbe vette, hogy a városi kocsik mellé még 20 kocsit fogad fel, illetve 40 munkást állítana be, akiknek az órabére 100 korona.

Mint a lap írta 1923-ban, ezek az intézkedések megterhelnék a pécsi városi büdzsét, mivel a hó eltakarítása közel 2 és fél millió koronába kerülne a városnak.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!