Gyökeres változtatások lesznek

2023.01.24. 12:22

Térdig érő gazban temették el az '56-os pécsi hőst, de Péterffy szerint minden javult!

Bár az MSZP-DK-LMP-Jobbik vezette önkormányzat regnálása alatt folyamatosak a panaszok a köztemetők állapotára, mégis részben a lakossággal szemben igyekeznek most szigorítani a baloldaliak.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Szó szerint gyökeres változások várhatóak a köztemetőkben: sírhelyen kívül ültetett vagy nem ültethető növényeket előzetes értesítés nélkül eltávolíthatják, és a felmerült költségeket érvényesíthetik. A járdán kívüli illegális építések miatt kibővítik az egyéb nem elhelyezhető építmények vagy tárgyak körét is. Az előterjesztés szerint az urnacsarnok megváltásának időtartama az országos gyakorlatot követve lecsökken 60-ról 25 évre, ami bújtatott áremelést is jelent. Ezeken kívül szelektíven kell gyűjteni a temetőben keletkezett műanyag, zöld- vagy üveghulladékot az üzemeltető által kihelyezett gyűjtőedényekben. A cél az is, hogy amíg a „gondozatlan sírokat eddig díjmentesen tartotta karban az üzemeltető, a továbbiakban a sírhely felett rendelkező anyagi hozzájárulása szükséges”.

Csizmadia Péter pécsi frakcióvezető szerint a fentiekben taglalt ügyek nem a legnagyobb problémákat fedik le, hiszen áldatlan állapotok vannak a temetőkben, amik miatt az elmúlt években rengetegen keresték meg őket. Mivel botrányosan elhanyagolttá váltak a temetők, és a munkáját távfelügyeletben látja a Biokomnál a temetőkért felelős, nem is pécsi ügyvezető, ezért azt javasolta, hogy az önkormányzat illetékes főosztálya végezzen ellenőrzéseket havonta, hogy az önkormányzat is pontosabb képet kapjon.

Ruzsa Csaba alpolgármester erre úgy reagált, hogy „érti, hogy felébredt” és javasolni kell valamit, de heti ellenőrzés van a temetőkben, várja, hogy mégis hol van az az óriási elégedetlenség. Egyben azt közölte Csizmadiával, hogy „ne csak interneten ismerkedjen” a temetőkkel.

A fideszes frakcióvezető azonban a személyeskedő támadásra azt monda, hogy szerettei nyugszanak ott. A baloldal csupán tagadni akarja azt a tényt, amit a pécsiek is látnak. Megjegyezte, hogyha valóban hetente kap ilyen jelentéseket az alpolgármester, akkor nem képes kezelni az abban foglaltakat. Kitért arra is, hogy tavaly temették el Debreczeni Lászlót, '56-os pécsi hőst, de olyan körülmények között, térdig érő gazban, hogy ő szégyellte magát a Biokom helyett. A javaslata pedig csupán jóindulatú, jobbító szándékú volt.  

Péterffy Attila pécsi polgármester azt állította, hogy amióta ők vezetik a várost, javultak a köztemetői állapotok, majd megkérte a Biokom ügyvezetőjét, Meixner Barnát, hogy mutassa be a munkájukat. Ő közölte, hogy Rauch János programot indítottak, több fejlesztésre is sor került, például a csapadékvíz elvezetési problémákat megoldották, a belső úthálózat egyes részeit rendbe tették, lépcsősort és a Mindenki Keresztjét is megújították. Új elektromos díszkocsit vettek, lelkipásztori szolgálat is indult a Pécsi Egyházmegyével együttműködésben, elkészült egy exkluzív urnafal is, de még több fejlesztést terveznek, például kerítést újítanak meg, úthálózatot javítanak, és további exkluzív sírhelyeket alakítanak ki.

A temetőbe gépjárművek behajtási szabályai szigorodnak. A temetőbe járművel behajtani az üzemeltető engedélyével, díjfizetés ellenében lehet (a mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező mozgássérültek és az őket szállító személyek a temetőbe továbbra is díjmentesen hajthatnak be). A jelenlegi 5 km/órás sebességhatárt felemelik 20 km/órára, mert nem életszerű szerintük, hogy 5 km/órával menjenek csak az autók. A balesetveszélyre való figyelmeztető hangok és érvek ellenére a baloldaliak ezt megfelelőnek tartották. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!