Rekordot döntöttek

2023.01.15. 11:46

Több mint 106 ezren látogatták tavaly a siklósi várat

Minden eddigi rekordot megdöntött a siklósi vár látogatottsága tavaly. Összesen több mint 106 ezren érkeztek az elmúlt évben várlátogatásra, programokra.

Zs. K.

Fotó: Laufer László

Összesen 106 200-an látogatták tavaly a siklósi várat, ezzel egyrészt 2017. óta minden rekordot megdöntött, másrészt pedig nemcsak a vármegye, hanem a dél-dunántúli régió leglátogatottabb vára volt tavaly a siklósi.
– Nagyon sokat dolgoztunk rajta, sok marketingmunkát fektettünk bele, de számunkra is meglepő volt az eredmény, ugyanakkor ez egyben biztosítékot adott arra, hogy a téli időszakban is nyitva tudjuk tartani a várat – mondta Szentgyörgyváry Péter várkapitány. 

A tavalyi évben tartotta egyébként Siklós a várossá válásának 45. évfordulóját, melyhez több ízben a vár programjai is kapcsolódtak. Az idei rendezvények is körvonalazódnak már, melyről néhány részletet már elárult a várkapitány. Nagy hangsúlyt kap például idén a Tenkes kapitánya-kultusz, hiszen 60 éve annak, hogy itt forgatták a Magyar Televízió első és egyben egyik legsikeresebb sorozatát.

– Április 29-én egy olyan időszaki kiállítás nyílik, amely a Tenkes kapitányának állít emléket. Bár a színészek közül már sokan nem élnek, de hozzátartozókkal, vagy olyan emberekkel, akik részt vettek a produkcióban, pódiumbeszélgetéseket szeretnénk tartani – mondta a várkapitány, akinek egyébként régi terve az is, hogy a jelenlegi sorozathoz kapcsolódó kiállítást bővítse, ezért  pályázik újabb forrásokért. Emellett a jubileumi évforduló kapcsán nyáron vetítéseket is terveznek.

Március 18-án egy új állandó kiállítás is nyílik a mostani vártörténeti kiállítás helyén (amely a földszintre költözik). Az egykori ismert siklósi orvos, dr. Horváth Béla trófeáit ajánlotta fel a családja. A közel száz darabból álló gyűjtemény része a Magyarország 10. legnagyobb, és a világ 24. legnagyobb szarvas­agancsa is, amely ezentúl megtekinthető lesz a siklósi várban.

Természetesen a megszokott tavaszi programok sem maradnak el, március 15-én, szerdán, a várban tartják a zászlófelvonással egybekötött ünnepséget, majd 18-án, szombaton, a gyerekeket tematikus „huszáros” programokkal várják, a gyereknapon pedig az Alma Együttes lesz a fő fellépő.

Minden évszakban érdemes látogatni

Június 16-án a villányi és a siklósi önkormányzat támogatásával borkóstolóval gazdagítják a Siklósi Szalon kiállítás megnyitóját, a vár húzórendezvényét pedig augusztus második hétvégéjén (augusztus 11., 12., 13-án) rendezik meg, sok hagyományőrzővel és koncertekkel.
– Abban bízom, hogy a siklósi vár továbbra is népszerű lesz a látogatók körében, mi mindent megteszünk ezért. Egyébként a téli időszakban is tagadhatatlanul gyönyörű a vár, és most azoknak ajánljuk szeretettel, akik nem szeretik a tömeget – mondta el Szentgyörgyváry Péter.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában