Nincs megállás Horvátországba

2023.01.01. 10:50

Történelmi pillanat zajlott le a magyar-horvát határszakaszon (Galéria)

Bajáról érkező kerékpáros férfi volt az első az udvari határátkelőn, akinek már nem kellett megállnia a horvát-magyar határátkelőnél.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

„10,9,8 ... 3,2,1” visszaszámolástól volt hangos az udvari határátkelő 2022. december harmincegyedike utolsó másodperceiben, majd a horvát határőrök és a magyar rendőrök felnyitották a határokat lezáró sorompókat, és a két ország között szabad lett az út. Tavaly év végén döntött Brüsszel, hogy Horvátország 2023. január elsejétől csatlakozhat a shengeni övezethez, ezáltal ettől a naptól kezdve Horvátország és a schengeni térség többi országa közötti szárazföldi és vízi határellenőrzés megszűnt.

Fél órával a történelmi pillanat előtt érkeztünk az udvari határra, ahol a horvát határőrök és a magyar rendőrökön kívül csak a horvát és magyar sajtósok ácsorogtak. Mint az egyenruhások elmondták, szilveszter éjszakáján mindig gyenge a forgalom. Alig fejezték be a mondatukat, a magyar oldalról érkezett egy osztrák rendszámú személyautó, majd később egy autóbusz és egy német rendszámú jármű. A két személyautóban horvát állampolgárok ültek, akik külföldön dolgoztak és szabadságolásra érkeztek haza Horvátországba. A buszon bosnyákok tartózkodtak, akik mint megtudtuk, Csehországban keresik meg a mindennapi kenyerükhöz a pénzt, és ők is hazafelé tartottak. A járművek utasainak átvizsgálása után már csak pár perc volt hátra, hogy a két ország között megszünjék a határellenőrzés. Több jármű már nem érkezett, a határon csend uralkodott.

A 2022-es év utolsó másodperceinek elmúltával a sorompók felnyíltak, az ellenőrzési fülkék ajtajaira lakat került, majd a magyar és horvát egyenruhások kezet fogtak, és ettől a pillanattól kezdve szabad lett az út a két ország között.

Az esemény amint lezárult egy kerékpáros férfi jelent meg, akit megszólítottunk.

– Autóval Bajáról érkeztem, hogy ennek a történelmi pillanatnak a részese lehessek. A településen leparkoltam, majd kerékpárra ültem, hogy én legyek az első, aki ezen a határszakaszon a határellenőrzés megszűnésének pillanatában átlép 

– mondta Vargyay Péter bajai lakos. 

Gyorsabb lesz az út a tengerpartra

– Történelmi jelentőségű a pillanat ez számunkra. Azzal, hogy felnyitottuk a sorompóinkat, lényegében a legnagyobb olyan terültre biztosítunk bejutást, ahol szabad mozgás keretén belül, ellenőrzés nélkül haladhatnak át az állampolgárok – mondta el lapunknak Bece Ladislav, az Eszék-Baranyai Rendőr Igazgatóság vezetője. – Ezáltal, hogy megnyitottuk a határainkat, én úgy gondolom, gyorsan lehet majd eljutni az egyik országból a másikba, és a turistáknak sem kell majd útlevelüket, személyigazolványaikat elővenni a táskáikból, hátizsákjaikból, és a vendégek úgy mennek át a határon, hogy észre sem veszik a határátkelést, vagyis úgy lépnek be országunkba, hogy nem kell megállniuk – tette hozzá az Eszék-Baranyai Rendőr Igazgatóság vezetője.

2023. január elsejétől a szárazföldi és tengeri határokon végzett határellenőrzés megszűnt a magyar-horvát határszakaszon, míg a légi határok esetében március 26-án szűnik meg az ellenőrzés. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!