Élre tör az egyetem

2023.01.11. 16:52

Túlszárnyalták a tavalyi év sikereit az intézetek kiadványai

A 2022-es évhez képest a Pécsi Tudományegyetemhez erősen kötődő folyóiratok sokat javítottak helyzetükön a Magyar Tudományos Akadémia IX. szekciója által összeállított rangsorban. Az idei évben a PTE Természettudomány Kar Földrajzi és Földtudományi Intézetének kiadványa, a Modern Geográfi túlszárnyalta a tavalyi sikerét, és immáron harmadik a listában.

CZ. E.

Fotó: AS

A különböző rangsorokban való teljesítmény nagyon fontos a magyar felsőoktatás számára. Ennek egyik legerőteljesebb megnyilvánulási forrása a tudományos felületek rangsora. Az MTA IX. szekciója évente felméri ezeket a platformokat. Az osztály által felállított listán, az első száz helyen további PTE-hez kapcsolódó kiadványok is szerepelnek. Huszonegyedik helyet a Marketing&Management foglalta el, amely harmincnégy helyet javított. Ötvenedikként végzett a Pécs Journal International and Eurepean Law, a tavalyi hatvanhatodik helyhez képest. És a Pécsi Munka Jog Közlemények is hat hellyel előkelőbb helyet foglalt el a sorban. 

Mindehhez a sikerhez nagyban hozzájárult a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont tevékenysége, tanácsadásai és szolgáltatásai is. 

A Modern Geográfia főszerkesztője, dr. Tésits Róbert az egyetemi újságnak adott interjújában elmondta, hogy az ilyen rangsorokban elfoglalt előkelő helyezések természetesen nem elsősorban a folyóirat sikereiről szólnak. Sokkal inkább arról, hogy a tudománymetria a szerzők felé is egyre magasabb kritériumokat támaszt, ezeknek a követelményeknek szeretnének megfelelni és segíteni, ezáltal megtartani őket, illetve tovább bővíteni a körüket. 

A folyóiratok láthatóságának növelésével a szerzők eredményei szélesebb körhöz tudnak eljutni. Nagyobb figyelmet, több hivatkozást kapnak, ami segítheti a pályájukon való előremenetelt. A nemzetközi szinten való láthatóság pedig befolyásolhatja az egyetemi rangsorokat, a pénzügyi forrásokhoz jutást, valamint az oktatók teljesítményértékelését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!