Fő az óvatosság!

2023.01.07. 17:38

Tűzifa vásárlásakor soha nem utaljunk előre, mert pórul járhatunk

A tűzifa iránti rendkívül nagy kereslet miatt a csalók is aktívabbá váltak – figyelmezteti a vásárlókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

W. K.

– A közösségi médiában sok esetben fiktív profillal, a hirdető azonosítására alkalmas adatok nélkül, olykor irreálisan alacsony áron kínálják eladásra a tűzifát – hívja fel a figyelmet a hatóság.
A közelmúltban egy olyan szélhámost lepleztek le, aki mindent megtett, hogy tevékenységét legálisnak tüntesse fel, azaz rendelkezett friss egyéni vállalkozói nyilvántartási számmal és EUTR-regisztrációval. – A megrendeléseket írásban kérte, amire hivatalosan válaszolt. Az érdeklődőknek számos esetben emlegette a nála végzett Nébih-ellenőrzéseket, valamint gondot fordított arra is, hogy a hirdetéseiben és a pecsétjében feltűnően jelenjen meg az EUTR technikai azonosító szám. A megrendeléseket követően valós számlázó programmal kiállított díjbekérőt és számlákat küldött – közölte a Nébih.

A túl alacsony ár, az előre utalás sürgetése azonban gyanússá vált egy körültekintő vásárlónak, aki ezt jelezte a hatóságnak – az eljárás megindult.

A Nébih minden vevőnek azt tanácsolja, hogy kizárólag olyan beazonosítható, telephellyel rendelkező eladótól vásároljanak tűzifát, akit személyesen vagy megbízható forrásból ismernek, és aki nem kér előre utalást.

A visszaélések kiszűrése érdekében a Nébih EUTR-ellenőrei fokozottan vizsgálják az internetes közösségi felületeken megjelenő tűzifahirdetéseket.

– Különösen gyanút keltő, ha valaki irreálisan alacsony áron kínálja eladásra a tüzelőt – hangsúlyozzák a szakemberek. A Nébih által kiszűrt jogszerűtlen hirdetők telefonszámai lekérdezhetők a hatóság weboldalán, illetve a hirdetésben szereplő technikai azonosítószám valódisága, birtokosa is ellenőrizhető a honlapon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!