Az éremnek másik oldala is van

2023.01.23. 13:42

Úgy tűnik elterelési hadműveletet indítottak a pécsi vesztegetési botrány miatt az MSZP-DK-s városvezetők

Az önkormányzati lakások vesztegetési ügyében zajló nyomozásról szóló cikkünkre válaszul eredményként az önkormányzat közleményt adott ki arról, hogy bírósági tárgyalás lesz a Zsolnay-negyedben korábban működő shop ügyében. Az MSZP-s köröknek kedvezően alakuló, 800-1000 milliós értékű ingatlancsere kapcsán viszont a hatóságok nem nyomoznak, a vesztegetésről pedig hallgat az önkormányzat.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Az MSZP-s képviselőjelöltséggel is próbálkozó, a baloldali önkormányzat által évek óta fizetett Bodnár Imre ügyvéd sikerességéről közölt hétfőn sajtóközleményt a pécsi baloldali önkormányzat azt követően, hogy megírtuk: a pécsi önkormányzatnál még mindig nyomoznak a szocialista-DK-s városvezetők idején kipattant botrányban. A közlemény szerint a várost irányítók úgy vélekednek mindenesetre, hogy az ügyvédgárdájuk "eddig 34 gyanús ügyet tárt fel és 25 feljelentést tett az előző, fideszes városvezetés idején történt esetekben. Az átvilágítás által feltárt visszaélések teljes elkövetési értéke meghaladja a 2,5 milliárd forintot".

Ebből lesz bírósági szakasz

Ugyanakkor a sajtóközleményből az derül ki, hogy 2019 óta fizetett ügyvédek tevékenysége nyomán "közvádas eljárásban, azaz úgy, hogy maga az ügyészség emelt vádat az ügyben, elsőként egy a Zsolnay Örökségkezelő NKft-hez kötődő feljelentés jut el a bírósági tárgyalások szakaszáig".  

A közleményben az áll, hogy az ügyészség szerint nettó "13,7 millió forinttal" rövidítették meg az önkormányzati céget a Zsolnay-negyedben működő shop kapcsán. A volt gazdasági igazgatót és a vállalkozót üzletszerűen elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádolják".

Péterffy önkormányzatánál nyomoznak

A szocialista-DK-s önkormányzat viszont arról hallgat, hogy az információink szerint már tavaly nyár óta nyomozhatnak a baloldali, MSZP-DK-s pécsi önkormányzatnál az ügyészek az ősszel kirobbanó, önkormányzati lakások kiutalásával kapcsolatos vesztegetési ügyben. A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség a minap lapunkkal csak annyit közölt, hogy hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt elrendelt nyomozás jelenleg is folyamatban van.

Milliárdos baloldali ügylet

Megírtuk azt is, hogy a hatóságok nem indítottak nyomozást abban az ügyben, ami viszont  éppen a pécsi szocialista érdekköröknek kedvezhetett. 

Az 1000 milliós, vagyis egymilliárdos értéket képviselő Bőrklinikát ugyanis úgy cserélték el a lerobbant Mandulás kempingre Péterffy Attila polgármester vezetésével, hogy azért mindössze 200 millió forintot fizetett a vevő, miközben a kempinget a korábbi tulajdonosa 160 millió forintos könyvszerinti értéken tarthatta nyilván. Sőt, a kempinget korábban birtokló, a Zuschlag-perben elítélt személy által vezetett céget, az Amandula Kft. tavaly éppen akkor adta el az MSZP-s oligarcha érdekeltségébe tartozó céghálózat, hogy kiderült: a pécsi önkormányzat meg akarja venni a lepusztult kempinget. 

Az akkori adás-vétel után pedig a cégek beszámolóiból az derült ki, hogy az egyik vevő mindössze 126 milliós kötelezettséget jelenített meg az Amandula Kft. mellett – ez pedig nagyon messze van attól az 1000 milliós értéktől, amiről a szintén a szocialistákhoz köthető, vagy azoktól egzisztenciálisan is függő ingatlanbecslők beszéltek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!