Csatornamosó is segített az oltásban

2023.01.06. 20:34

Volt idő, amikor különleges alagútrendszerben dolgoztak a vízmű munkatársai

Zs. J.

1892-ben indult a modern pécsi vízszolgáltatás, erre a jubileumra a Tettye Forrásház Zrt. is megemlékezett a tavalyi évben. ennek alkalmából a pécsi szolgáltató egy kisfilmet készített, amely a cég Youtube-csatornáján, illetve a hírportálunkon megnézhető. A film mellett a cég 130 facsemetét (kőrist, hárst, cédrust, fenyőt) ültetett az uránvárosi Péchy Blanka téren és környékén.

Tavaly a Tettye Forrásház Zrt. egy nagyobb beruházást is befejezett. Végett ért a város határában működő pécsi szennyvíztisztító telep több éven át tartó átalakítása, fejlesztése. A nyolcmilliárd forint értékű projekt eredményeként a telep a jövőben akár több mint kétszázezer ember szennyvizét fogadhatja és a jelenleginél is tisztább formában tudja a használt vizet visszaengedni a természetbe.

A pécsi vízszolgáltató cégre 2022-ben egy különleges felújítást is várt. A panelépületek alatti labirintusban folytatódott a víziközmű-hálózat korszerűsítése. A távhő- és villamos vezetékeknek is otthont adó, a hazai viszonylatban különlegességnek számító, 1970-es években épült alagútrendszer a pécsi víziközmű-hálózatnak is fontos része, amelynek két pontján, a Nagy Imre út és az Apáczai Csere János körtér alatt cserélt vezetéket a szolgáltató. Az 1981-ben üzembe helyezett acélcsövek helyére több mint fél kilométer hosszan került új vezeték, emellett négy csomópont is megújult és egy új tűzcsapot is létesítettek a vízmű szakemberei. 

A nyáron egy nagy pécsi tűzesetnél is segítetek a Tettye Forrásház Zrt. munkatársai. Pécs-Patacson 2022. augusztus 18-án eddig még soha nem látott tűz tombolt. Az oltásban a szolgálatban lévő és szabadságról berendelt tűzoltók és önkéntes tűzoltók vettek részt, akiknek a munkáját polgárőrök, rendőrök, mentőszolgálat munkatársai és a honvédség segítette, míg a logisztikában és ellátásban a Hit Gyülekezete, a Mecsek Erdészet, Pécs, Orfű és Baranya megye önkormányzata és a Tettye munkatársai is besegítettek. 

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az oltást nehezítette a tűz rendkívül gyors terjedése, az extrém terepviszonyok, a házak közelsége, a szűk utcák és az oltóvíz biztosításának kihívása. Ehez kértek segítséget a tűzoltók a Tettye Forrásház Zrt-től, akik rögtön a segítségükre sietett. Több tartályos autóikkal szállították a vizet, illetve az oltásban különösen fontos szerepe volt annak a csatornamosó járműnek, amelynek extra hosszú, 120 méteres tömlőjével több köbméter vizet tudtak eljuttatni a tűz közvetlen közelébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában