Hódítanak a speciális kávék

2023.02.04. 10:40

A cappuccino továbbra is verhetetlen kedvenc a pécsiek körében

Feketén vagy sok tejjel, hosszan vagy röviden, a pécsiek előszeretettel kávéznak, a városban pedig egyre több lehetőség nyílik a változatosság megízlelésére is.

M. R.

Minden nép és kultúra képviselői kicsit másképp fogyasztják a közkedvelt italt, de Pécsen, úgy látszik e téren is a sokszínűség dominál, az itt élők szívesen beszélgetnek vagy dolgoznak egy csésze kávé mellett. Az utóbbi években egyre több teret kapott a „speciality” irányzat, amelynek lényege, hogy a kávébabot származási helytől vagy fajtától függően válogatják, s a készítők és fogyasztók számára is fontos, a világ mely területéről származik az alapanyag – ezt képviseli a 2020-ban indult pécsi Cracker Jack kávépörkölő csapat is.

Az általuk pörkölt kávébabból főznek a Rokusch kávézóban, ahova tegnap mi is ellátogattunk és megkóstoltunk egy savanykás, ám mégis lágy, gazdag ízvilágú kenyai fajtát.
– Erre az irányzatra az enyhébb, világosabb pörkölés jellemző, így az alapanyag egyedi ízbéli sajátosságai jobban megízlelhetőek. A végeredmény gyümölcsös, könnyed, egyben sokkal savasabb is lesz – árulta el Steiner Armand, a Rokusch üzletvezetője.
Az üzletvezető azt is elmondta, vendégeik között egyetemisták és dolgozók egyaránt megtalálhatók, sokan sietve ugranak be egy hosszabb, tejes italra, amit elvitelre kérnek, mások viszont helyben fogyasztanak hasonlókat. Jellemző, hogy szendvics, sütemény mellé kérik baráti találkozók alkalmával, mások több órára érkeznek tanulni, esetleg dolgozni a kávézóba.

Bár a filterkávé, a rövid presszó és a latte is népszerű, az egyik kedvenc a cappuccino, amit növényi tejjel is előszeretettel fogyasztanak a vendégek.
Városszerte több helyütt találkozhatunk ugyanakkor a hagyományos olasz kávéval is, amelyre általánosságban inkább az intenzív, étcsokoládés ízvilág jellemző, ez a sötétebb, erősebb pörkölésnek is köszönhető.
– Egy jó kávéhoz elengedhetetlen a jó víz és a gép makulátlan tisztasága is – hangsúlyozta Gianfelice Faganelli, az olasz Azzurra étterem tulajdonosa.
Mihájlovics Dávid, az Azzurra munkatársa megerősítette, hogy, bár az az olasz szokás, miszerint a bárpultnál állva hörpintik fel a vendégek az erős espressót, vagy a még rövidebb ristrettót, hazánkban nem honosodott meg, az igazi tejhabos cappuccino az ő vendégeik körében is rendkívül népszerű. Hozzátette, az sem mindegy, hány másodperc alatt folyatjuk át a kávét a gépen, s a közhiedelemmel ellentétben pont, hogy a hosszabb változat tartalmaz több koffeint, hiszen itt a több ideig átfolyó víz több élénkítőt old ki az alapanyagból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában