Túrák, melyek során kincsekre lelhetünk

2023.02.01. 07:00

A Hódító hód kenutúrával bejárhatjuk a Vén-Dunát

Az 1990-es években elnéptelenedett, de azóta újra benépesült Révfalut, és az ott található búcsújáró helyként jelenleg is ismert kápolnát is megismerhetik a résztvevők a Duna-Dráva Nemzeti Park túrái során.

Zsigmond József

Fotó: Imre György

Az elmúlt években nagyon komoly turisztikai fejlesztések zajlottak a Duna-Dráva Nemzeti Park területén. Az egyik legjelentősebb a Nagyharsányi Szoborparkhoz tartozó Kikerics panorámasétány kialakítása volt, ami azóta nagy népszerűségnek örvend.

A másik nagyobb fejlesztés Szaporcát érintette. Egy nagy ökoturisztikai látogatóközpontot hoztak létre 17 hektáron, ahol a kapcsolódó holtágrendszert mutatták be, őshonos állatokat felsorakoztató állatteleppel, gyűjteménykerttel és interaktív bemutatóteremmel. Ezeknek a fejlesztéseknek is köszönhető, hogy egyre többen látogatják meg a Duna-Dráva Nemzeti Park létesítményeit, illetve az általuk meghirdetett túrákon vesznek részt.

– Nem nagyon telik el olyan hétvége az évben, hogy ne legyen valamilyen meghirdetett túránk, vagy programunk

 – mondta lapunknak Závodszky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. 

Nagy népszerűségnek örvendenek a januárban meghirdetett kikericstúrák, ahol a virágzó magyar kikericset lehet megnézni, vagy a Dráván a folyó jelenségeit, homokzátonyokat, zátonyokat, ártéri erdőket tekinthetjük meg. A Duna-Dráva Nemzeti Park honlapján (ddnp.hu), illetve a közösségi oldalán már most elérhető a nemzeti park idei évre meghirdetett programjai illetve túrái, így aki részt szeretne venni rajtuk, az már most saját naptárjában rögzítheti, hogy aktuálisan milyen eseményre szeretne ellátogatni.

Február másodikán a vizes élőhelyek világnapja alkalmából a Duna és a Dráva jellegzetes élővilága mutatkozik be az érdeklődőknek, március 10-én fotós túrát szerveznek az Abaligeti-barlangban. Áprilisban a réten és a legelőkön növő gyógyhatású, házilag is felhasználó növényeket lehet megismerni, míg nyáron a poloskaszagú kosbor túrán, a Hódító hód kenutúrán vehetnek részt az érdeklődők, de megismerhetik a kilencvenes években elnéptelenedett Révfalut is. A Duna-Dráva Nemzeti Park részletes éves programja a ddnp.hu/okoturizmus/programok oldalon érhető el. 

A kikerics csak Baranyában, Szársomlyón fordul elő

Sok olyan növény, virág, állat van, amely csak Baranyában található meg. Az egyik a magyar kikerics, amely csak Szársomlyón fordul elő az országban, a másik ilyen növény a Kelet-Mecsek bennszülött növénye, a bánáti bazsarózsa, amely kisebb állománya Szerbiában, Bánátban is megtalálható, de a virágállomány kilencven százaléka csak Baranyában fordul elő. 

Az állatok közül megemlíthető többek között a fekete gólya, a rétisas, a fűrészlábú szöcske, a haragos sikló, ami egy mediterrán típusú faj, és csak nálunk fordul elő. Érdemes meglátogatni az abaligeti Denevérmúzeumot, ahol egy kalandos séta közben megdöbbentő ismereteket szerezhetünk a denevérekről. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!