Te tudtad?

2023.02.04. 16:54

A melegvíz-hálózat felújítása és javítása is a lakók feladata

A pécsi távfűtéses épületek melegvíz-hálózata sok helyen megérett a felújításra. A korszerűsítés a lakóközösség feladata.

A társasházak felújítása során eddig az épületek hőszigetelésén, valamint a fűtési rendszerek korszerűsítésén volt a hangsúly, a használati melegvíz-rendszerek felújítása háttérbe szorult. – A vezetékek elöregedése miatti problémák azonban egyre nagyobb figyelmet érdemelnek – hívja fel a figyelmet a Pécsi Távfűtő Kft.

– A melegvíz-felhasználás egy nap során nem egyenletes: reggelente és esténként csúcsfogyasztás jellemzi, az ezen kívüli időszakokban lényegesen kisebb, éjszaka pedig alig van fogyasztás. A felhasználók igénylik, hogy a melegvíz-csap megnyitását követően azonnal jelenjen meg a meleg víz, ez azonban maradéktalanul nem teljesíthető, mivel a hosszabb ideig használaton kívüli vezetékben lehűl a meleg víz és a csap újranyitásakor a már lehűlt víz folyik ki először – közölték.
Hozzátéve, hogy a probléma kezelése érdekében a használaton kívüli vezetékekben is folyamatosan cirkuláltatni kell a meleg vizet. Ha azonban a vezeték vízköves, elszennyeződött, a cirkuláció nem megfelelő. A vízkőképződés elkerülésének egyik eszköze a víz hőmérsékletének korlátozása, ezért a hőközpontokban az induló meleg víz hőmérséklete 45 °C-nál csak a nagyon kiterjedt hálózatoknál magasabb, de az 50 °C-t ezeknél sem haladja meg. A másik módszer a víz kezelése, amelyről az új létesítésű és a felújított hőközpontokban a szolgáltató már gondoskodik, egy egészségre ártalmatlan vegyszer adagolásával.
A Pétáv kiemeli: a vezetékben már kialakult vízkövesedés, elszennyeződés elhárításához a lakóközösség, mint a vezeték tulajdonosa, közreműködése elengedhetetlen. A meghibásodás javításának intézése mellett a vezetékek tervezett felújítása, karbantartása is a lakóközösség feladata. – Pécsett a távfűtéssel ellátott épületek közül már számosnál meghaladta a 40-50 évet a belső használati melegvíz-hálózat életkora. Az ilyen idős vezetékeknél számítani kell a lerakódások kialakulására a csövekben, amelyek szűkületeket okoznak és ellátási, cirkulációs problémák jelentkezhetnek – hívják fel a figyelmet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában