Átalakulhat a helyi buszmenetrend

2023.02.22. 18:44

A nagyobb városrészek közötti összeköttetés megteremtése az egyik fő cél az újítással

A terv szerint áprilistól gyökeresen átalakul a komlói helyi buszközlekedés: a lakossági igényekhez az eddigieknél jobban igazodó, a vonalhálózat megújítását is magába foglaló menetrend készült.

W. K.

Fotó: Laufer László

A Komlói Tömegközlekedési Blog - mint internetes közösségi oldalukon írják - tavaly nyár végén kezdeményezte a jelenlegi struktúra átalakítását, amely a szolgáltató Volánbusz Zrt. elképzeléseivel is találkozott. 

Az új helyi közlekedési koncepció célja az eddigi „pókhálószerű” vonalrendszer megszűnése, és közvetlen, minden nap és minden napszakban elérhető, átszállás nélküli összeköttetés megteremtése a nagyobb városrészek között. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a hetvenes években kialakult, és javarészt máig változatlan komlói útvonalhálózat elavult, nem igazodik a megváltozott utazási szokásokhoz. 

A tervekről korábban már a Komlón élők véleményét is kikérte a Blog, ennek figyelembe vételével született meg a busztársaság szakembereinek bevonásával az a végleges verzió, amelyről várhatóan hamarosan dönt a város képviselő-testülete.

A Komlói Tömegközlekedési Blog tájékoztatása szerint reálisan április 1-től léphet életbe az új koncepció, amelyhez mérhető mély átalakítás nem történt az utóbbi ötven esztendőben. A menetrendtervezet szerint sűrítik a kórház felé közlekedő buszokat, közvetlen járatok indulnak Szilvásba. A Gagarin iskolából délután folyamatos és gördülékeny lesz a hazajutás Dávidföld, Körtvélyes felé, továbbá Mecsekjánosi, Sikonda és Gesztenyés felől a helyközi járatokat is bevonják a helyi közlekedésbe. Mindemellett új bérlettípusok megjelenése is része a tervnek. - A változtatásokkal a megtett kilométereket tekintve 10-12 százalékos megtakarítás érhető el éves szinten, a járatok csökkentése nélkül - emelte ki a további előnyöket a Blog.

Amint a terveket a testület elfogadta, számos platformon tájékoztatják majd a lakosságot az újításokkal kapcsolatos tudnivalókról, ezen kívül a Blog - mint írják - különleges online fogadóórákat is tervez, segítve az új menetrenden való eligazodást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!