Bama.hu podcast

2023.02.02. 19:51

A pécsi görögkatolikus parókussal és feleségével beszélgettünk

A térség egyetlen görögkatolikus papja, Zajácz Gábor, illetve felesége, Zajácz Andrea volt legújabb podcast-adásunk vendége. A derűs, három gyermekes házaspár közösen mesélt megismerkedésükről, hitükről és nem mindennapi életükről, néhány humoros emléket is felelevenítettek.

Mohay Réka

A görögkatolikusok hitük és teológiai álláspontjukat illetően nem különböznek római társaiktól, a különbséget a rítus jelenti, amely a liturgiában, az istentiszteleti énekekben is megmutatkozik. További különbség az is, hogy a papságra készülők a szentelés előtt házasságot köthetnek. Zajácz Andrea és Gábor egy esküvőn találkoztak 2002-ben, de pár hónap ismeretség után Gábort Loppiano-ba küldték egy nyolc hónapos tanulmányútra.

– Telefonon, e-mailben és levél útján tartottuk a kapcsolatot, ezt követően, amikor hazatért, már láttuk, hogy közös lesz az utunk 

– emlékezett vissza Andrea.

– Emellett a közös imádság is összekötött minket! – tette hozzá Gábor.

A pár 2004-ben kötött házasságot, s a papszentelést követő ebéden tudták meg, hol kell majd szolgálatot teljesíteniük. Gábor először Debrecenben volt segédlelkész, de éltek Nyíradonyban és Nyírábrányban is, Pécsre 2016-ban érkeztek – eddig ez az ötödik településük, Gábor Baranya mellett Somogyban és Tolnában végez papi szolgálatot.

A pár annak ellenére, hogy nem szokványos életforma jellemzi a hétköznapjaikat – a vasárnapjaikat pláne – amikor idejük engedi, szívesen kapcsolódik ki hasonlóképpen mint bárki más. Időnként színházba, koncertekre látogatnak, vagy három gyermekükkel szerveznek programot. Gábor egy küzdősportban találta meg a számára legszimpatikusabb mozgásformát, a thai box edzésekre már a fiatalabb lánya is követi.

A podcast-adásban megörökített beszélgetés során elmesélték azt is, milyen a térségben egyedüli görögkatolikus lelkipásztor családjaként élni, illetve, hogy miként fogadták a csodálkozó tekinteteket, amikor Gábor papi öltözetben vitte fiát az óvodába. Zajácz Gábor mesélt a görög és a latin rítus különbségeiről és pécsi hitközség életéről is. Zajácz Andrea visszaemlékezett arra, milyen volt a gyerekekkel költözni az újabb szolgálati helyszínekre, s hogy a három tinédzser hogyan élik meg édesapjuk hivatásából fakadó nem szokványos életmódot.

– Végső soron arra jöttem rá, lehet, hogy az én félelmeim nagyobbak, mint a Jóisten gondviselése. Mindig, amitől a legjobban féltem, azok a helyzetek fordultak a legpozitívabbra. A gyermekeinken azt látom, rugalmasan élik meg a váltásokat, nyitottság és alkalmazkodókészség jellemzi őket

 – fogalmazott az édesanya, aki a gyereknevelés és férje lelkipásztori küldetésének támogatása mellett teljes állásban dolgozik, illetve jogi tanulmányokat folytat a Pécsi Tudományegyetemen.

Podcastcsatornánk már Spotify-on is elérhető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában