Jobb nem is vetkőzni a kilenc fokos öltözőben

2023.02.26. 13:58

A pécsváradi lakossági fórumon a tizenkétszeresre ugró energiaköltségek körül forogtak a kérdések

Sz. Zs.

Kevés önkormányzat által tartani tudott ritka sikerként értékelte sajátjuk tavalyi nullszaldós pénzügyi eredményét Zádori János. Pécsvárad polgármestere a város idei első lakossági fórumán röviden e mérleg mögé is pillantott, kiemelt hangsúllyal említve az energiaárak megugrása miatt a városra nehezedő rendkívüli, egyes esetekben akár tizenkétszeres többletterheket.  

A szakterületenként és témakörönként csoportosított beszámolójában a tavalyi programok – élükön az országosan biztosan legismertebb leányvásárral, illetve a mind nagyobb teret nyerő nemzetközi kapcsolatokkal – értékelése állt a sor elején. Az egészségügyet érintve kiemelte, hogy az önkormányzat az éppen átalakuló rendszer keretei között is erőn felüli kötelezettségvállalással tartja fent a teljes orvosi ellátást. 

A rezsiválság ugyanakkor sajnálatosan a városban is ideiglenes intézménybezárásokat követelt, így az uszodáét is; míg a vele egy tömbben lévő sportcsarnokban a hőmérséklet csökkentésére kényszerültek – az öltözőkben így sokszor csak 9 fokot mutatnak a hőmérők. 

 

A sportkomplexummal egyben már az idei feladatokra, előttük tornyosuló nehézségekre is áttérve: ahogy fogalmazott, tarthatatlannak tartják, hogy miközben a bevételek nem őket illetik, a működési költségeik az egekbe szöktek; így már tárgyalnak is a város tulajdonában álló létesítményt üzemeltető Klebelsberg Központtal annak visszavételéről.  

2023-at amúgy is az energiaárak béklyójában sodródó esztendőnek látják, amelyben a legfontosabb feladatot a működőképesség megőrzése, illetve a finanszírozhatóság megőrzése közötti lavírozás jelenti majd. A takarékoskodás jegyében az elsők között alakították át a városháza és a művelődési központ fűtésrendszerét, a gáz helyett részben a napenergiára, részben hőtárolós kályhákra, illetve fatüzelésű kazános megoldásokra. 

A lakossági kérdésekre adott válaszokban számos helyi érdekű ügyre is kitért Zádori János, érdekességként még egy belvárosi gólyafészek-áthelyezés, valamint több illegális szemétlerakó ügyének bonyodalmait is megemlítve. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában