Bama.hu podcast

2023.02.23. 19:50

A török kor ellentmondásairól, az emlékezet gyógyító szerepéről beszélgettünk a történésszel

Dr. Varga Szabolcs történésszel, a Történettudományi Intézet Tudományos főmunkatársával, a hódoltság kori Magyarország és a mohácsi csata kutatójával beszélgettünk podcast adásunk során.

M. R.

Varga Szabolcs

 Szó esett a török kor ellentmondásos időszakáról, s elmondta azt is, ez az időszak többek között miként lehetett hatással a trianoni határok kialakulására.
Szóba került a mohácsi veszteség és annak további interpretációi, illetve az, hogy a későbbi korok gyakran saját szemüvegükön keresztül vizsgálták és értelmezték a történelmi eseményeket. A mohácsi csata traumája évszázadok óta jelen volt a magyar felfogásban, később a trianoni eseményekkel és a kommunista diktatúra okozta elnyomással is egybefonódott az értelmezésben, tovább erősítve a trauma érzését.

A múlt helyes értelmezése és tolmácsolása viszont segíthet a történelmi traumák feldolgozásában. Az 1526 augusztus végi veszteség nem a Magyar Királyság elgyengülését jelentette, sokkal inkább azt, hogy a háromszoros erőfölénnyel szemben már nem volt hova hátrálni. Azonban fontos a helyes álláspont kialakításához szem előtt tartani, hogy a Magyar Királyság az egyetlen európai állam, amelyet el akart foglalni az Oszmán Birodalom, de nem sikerült neki.
A beszélgetés alkalmával külön kitértünk II. Lajos király szerepére, akit a későbbi korok gyakran negatív, áldozathibáztató értelmezésével szemben érdemes az önfeláldozásra is hajlamos, szüleit korán elvesztő fiatal uralkodó aspektusából is megvizsgálni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!