Az aszály nagy veszély jelent

2023.02.02. 20:34

A vizes élőhelyek védelmére hívják fel a figyelmet

Február 2., a vizes élőhelyek nemzetközi napja a gazdag élővilágú, de rendkívül sérülékeny természeti területekre hívja fel a figyelmet.

W. K.

Forrás: Mecsekerdő Zrt.

A természetes állapotú vizes élőhelyek – mint az erdei vizes élőhelyek is – változatos élővilágnak, számos növény- és állatfajnak adnak otthont, biztosítva ezzel a terület biológiai sokszínűségét, diverzitását. Éppen ezért nagy jelentősége van annak, hogy a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai, például az elmúlt nyár rendkívüli aszályai komolyan veszélyeztetik ezeket a területeket. A Mecsekerdő kiemelt figyelemmel és gondossággal kezeli a területén található vizes élőhelyeket.

A Mecsekerdő feladata elsősorban az, hogy az állami erdővagyonnal gazdálkodjon, de stratégiájában ez elválaszthatatlan a természeti értékek védelmétől.   Ezek mellett aktívan védi a vizes élőhelyeket is, hiszen a Mecsekerdő által kezelt ötvenötezer hektárból ezeregyszáz hektárnyi erdőben összesen 125,5 hektárnyi ilyen terület található. A Mecsekerdő aktív védelemmel, élőhely-létesítéssel, pufferzónák fenntartásával és kutatással-megfigyeléssel valósítja meg a vizes élőhelyek kezelését.

A vizes élőhelyek világnapján az 1971. február 2-án aláírt ramsari egyezményre emlékezünk, mely a vizes élőhelyek védelméhez kapcsolódik. Az elmúlt öt évtized során százhetven ország csatlakozott az egyezményhez. Magyarországon jelenleg huszonkilenc védelem alá eső vizes élőhely található. Ezek együttes területe nagyjából négy és fél Balaton méretű, több mint 260 ezer hektár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában