Még kunában emeltek

2023.02.05. 15:22

Átlagosan harminc százalékkal drágábban nyaralunk idén Horvátországban

Átlagosan harminc százalékkal drágultak az idei évre vonatkozó horvátországi szállásdíjak. A közösségi oldalakon fel is vetődött, hogy az euró bevezetése hozott náluk ekkora áremelkedést, ám a szállásdíjakkal kapcsolatban nem erről van szól.

Zs. K.

A pécsi Szállássziget munkatársa elmondta, hogy bár az utazók most találkoznak azzal, hogy megdrágultak a horvát szállások, viszont az árakat a szállásadók már a tavalyi év végén, tehát még az euró bevezetése előtt megemelték. A magyar szállásközvetítőkkel is egyeztettek és elmondták, hogy ennek az az oka, hogy tavaly drasztikusan megnőtt a kereslet a horvát szállások iránt.
 

– Nagyon sokan nyaraltak tavaly Horvátországban, hiszen azok, akik eddig jellemzően repülős utakra mentek, most ők is ide váltottak, és így tavaly június végére, közepére már alig voltak szabad szálláshelyek. A környező országokból is mindenki Horvátországot választotta 

– mondta a szállásközvetítő cég munkatársa. Az utazási irodák egyébként már tavaly év végén kunában számolva kapták meg a megemelt árakat.
Azok sem járnak messze a valóságtól, akik az euró bevezetésével hozzák összefüggésbe a horvát árak emelkedését. Ez azonban nem a szállásadókat, hanem a kereskedőket érinti, ellene már a horvát kormány is lépett. Óriási felháborodást váltott ki, hogy az euró január 1-jei bevezetését sok kereskedő és szolgáltató az árai drasztikus megemelésére használta ki. A horvát kormány arra szólított fel mindenkit, aki indokolatlanul emelt árakat az euró­átállás miatt, haladéktalanul állítsa vissza azokat a december 31-ei szintre, ellenkező esetben „erőteljes kormányzati beavatkozás lép érvénybe”, ellenőrökkel, büntetéssel is szankcionálják a nem együttműködőket.
A kereskedők kerekítettek euróban, ám az kunában komoly drágulást jelentett. Az árakat pedig a horvát kormány felszólítására vissza kell állítani: a pontos kunaárakat tört eurós árakban kell megjeleníteni.
Drasztikusan megnőtt a kereslet
A megelőző évhez képest csaknem harmadával több magyar utazott 2022-ben Horvátországba, az adatok megközelítik a 2019-es rekordévben regisztrált számokat – közölte nemrégiben a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének igazgatója. A múlt évben 602 ezer magyar turista 3 millió vendégéjszakát töltött el Horvátországban, ami 2021-hez képest 31 százalékkal több vendéget és 21 százalékkal több vendégéjszakát jelentett. Az adatok megközelítik a 2019-es rekordévet mind a vendégek, mind a vendégéjszakák számában, azoktól 7 százalékkal marad csak el mindkét szám.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában