Csak tájékoztató volt

2023.02.03. 13:14

Az ÖPE több forrást adna a Pécsett működő civileknek

Lenne forrás a pécsi önkormányzatnál arra, hogy nemcsak a belvárosi részek felújítására, hanem civil szervezeteknek is több jusson - ez derült ki az Összefogás Pécsért Egyesület által tartott pénteki sajtótájékoztatón. Kővári János és Berényi Zoltán már be is adták az ezzel kapcsolatos javaslataikat.

B. M.

Fotó: Löffler Péter

– Nem egyeztetés volt, inkább csak tájékoztatást kaptunk a múlt héten Ruzsa Csaba alpolgármestertől a városi költségvetés tervezetéről, és megtudhattuk, hogy az ezer sebből vérzik – kezdte a sajtótájékoztatót Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesült elnöke. – Ám így is vannak benne felesleges tételek, amelyeket más célokra kell fordítani, s az ezekről szóló javaslatainkat el is küldtük.

Kővári János a terület képviselőjeként belvárosi felújításokat is javasolt, mások mellett burkolatjavításokat, a Szentháromság szobor és Bóbita Bábszínház rendbetételét kérte.

– Ami városi szinten fontos, az a tömegközlekedés, mert az jelenleg romokban hever. Mint kiderült a tájékoztatón, lényegében egy tizenöt százalékos béremelést várnának a gépkocsivezetők, ez esetben lenne biztosítható a tömegközlekedés, de nem úgy tűnt, mintha az alpolgármester ezt fontosnak tartaná, ezért ezt is külön javasoltuk, aminek a költségvetési forrása is megvan – mondta Kővári János, aki szerint úgy 400 millió forintos többlettámogatásról lenne szó ahhoz képest, mint amennyit a város irányítói terveztek.

Megemlítette még azt is, hogy az egykori Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert városban a Pécsi Nemzeti Színház működéséhez is jelentősebb támogatás kellene, hiszen az energiaárak növekedése őket is érintette, nem beszélve az épület felújításának szükségességéről.

Az ÖPE képviselője, Berényi Zoltán arról szólt, hogy január végén közel száz civil szervezet kérésére tartottak egy fórumot, amelyen a civilek összeszedték a követeléseiket – sokuknál már a lét a tét –, s ezeket a városházi ellenzék tagjai össze is szedték.

– Valamennyi pécsi civil szervezet érdekében tettem javaslatokat, amelyek között konkrét jogszabálymódosítások is vannak, például azt is kezdeményeztem, hogy a távfűtéses épületekben dolgozó civil szervezetek kedvezményesebb áron juthassanak a szolgáltatáshoz, mert ellehetetlenítik őket a sokszor milliós számlák. Erre elméletileg lenne lehetőség, nyilván vannak magasabb szintű jogszabályok is, ezért tettem lépéseket az országgyűlési képviselők felé is.
Berényi elmondta azt is, hogy amíg a januári civil fórum végét a civil tanácsnok, Kunszt Márta azzal zárta, hogy pénz nincs, de a város kubatúrája rendelkezésre áll, addig ő úgy gondolja, hogy az önkormányzatnak igenis kötelessége anyagilag segíteni azokat a civil szervezeteket, amelyek önkormányzati feladatokat látnak el közszolgáltatási szerződéssel.

Úgy látja, a civilek számára elérhető keretek gyalázatosan alacsonyak, miközben 2019 előtt volt olyan év, amikor közel 200 millió forintot kaptak különféle forrásokon keresztül, ezért a keretek kibővítésére tett javaslatot, valamint még a saját körzetét, Vasast, Somogyot, Hirdet érintő fejlesztésekre is.

Az ÖPE képviselői a javaslataik pénzügyi forrásait a jelenleg a tanácsadókra, a biztosokra, az ügyvédekre, a tanulmányokra, a propagandára, a cégvezetői prémiumokra költött és költendő kiadásokban jelölték meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!