Madárszámlálás

2023.02.05. 19:28

Ellepték a baglyok Szentegátot

Zs. J.

Fotó: Hantai Péter

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület minden év januárjában a lakosság bevonásával országos, évenként megismételt erdei fülesbagoly telelőhely felmérést végez. Idén az országos felmérést január 22-23-ra hirdették meg, aminek összesített, országos adataira még várni kell, de az egyesület baranyai csoportja már nyilvánosságra hozta az idei felmérésük eredményét.

– Összesen 71 baranyai településen jártunk, és 99 helyszínt (templomkertek, temetők, fenyőkkel vegyes utcai fasorok, parkok) vizsgáltunk át részletesen. Ezek közül 36 település 44 helyszínén észleltük a baglyok jelenlétét – közölte a Madártani Egyesület Baranyai csoportja lapunkhoz eljuttatott közleményében.
Az erdei fülesbaglyok egyedszámát ezúttal 415 példányra becsülik Baranyában, ami közel egyharmados növekedést jelent a tavalyihoz képest. A legtöbb baglyot Szentegáton (60 példány), Liptódon (38) és Nagynyárádon (35) figyelték meg.
A tavalyi mélypontot követően pozitív irányú elmozdulás tapasztalható, ami biztató a jövőre nézve, közölte a baranyai egyesület. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!