Fejlesztésekre fordítják

2023.02.21. 15:04

Iparkodhatnak a bevezetett adó megfizetésével Zengővárkony vállalkozói

Az önkormányzati tájékoztató szerint január 1-jétől a Zengővárkonyban is bevezették az idegenforgalmi és a helyi iparűzési adót.

Sz. Zs.

20220519 Szombathely Éjféltől adóbevallássá válnak a tervezetek, de ma még van lehetőség átnézni, módosítani és dönteni az egy százalékok felajánlásáról is. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A napokban az alig 400 lelkes községben telep- vagy székhellyel rendelkező nyolcvannál több egyéni vállalkozó és cégvezető találhatott zsebre menő felszólítást a postaládájában, illetve olvashatta ugyanezt akár a település közösségi oldalán is. Az önkormányzati tájékoztató szerint január 1-jétől a Zengővárkonyban is bevezették az idegenforgalmi és a helyi iparűzési adót – most az utóbbi hatálya alá történő 15 napon belüli bejelentkezésre szólítják fel az érintett vállalkozásokat.

Fülöp Csaba polgármester a döntést részben az állam által elvárt egye magasabb önerőkkel magyarázta, például a pályázatok esetén; de nem titkolta, hogy az önkormányzat előtt sorakozó számtalan sürgető feladathoz is nélkülözhetetlenek újabb bevételi források – mint például a rossz állapotú óvoda, a kezelésükben lévő belterületi utak vagy a közösségi ház felújítása, fejlesztése.

Az új adónemekből a település méretéhez, lélekszámához képest jelentős bevételre, akár több millió forintra is számít az elöljáró, mivel a községben a kisvállalkozók mellett megtalálható néhány jelentősebb méretű, köztük milliárdos forgalmú vállalkozás telephelye is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!