Megérte?

2023.02.26. 19:51

Magyarürögi vízfolyás: lényegi munka nem volt, de így is súlyos milliókat fizethetnek

A pécsi városvezetés a közösségi oldalán adott hírt arról, hogy a Magyarürögi vízfolyás egyik részének a rendezésére kötött, de kudarcba fulladt munkára vélhetően úgy is ki fognak fizetni 14,6 millió forintot, hogy a kivitelező tényleges munkát nem végzett. Az ügyet korábban kipattintó, baloldali Tiszta Kezek Frakció tagjának, Hencsei Zsoltnak a véleménye szerint ez nem jogszerű.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

A Magyarürögi vízfolyás rendezésének kérdése már az előző városvezetés idején vetődött fel, s akkor el is készültek a tervek arra vonatkozólag, hogy miként gátolják meg azt, hogy a villámárvizek kárt tegyenek a településrész ingatlanjaiban, ingóságaiban. A 2019-es baloldali önkormányzati váltással azonban a projektet igyekeztek átalakítani, és a baloldali városvezetők szerint egyeztetettek is a helyiekkel. 

Csakhogy az ott lakók szerint ezek nem voltak komolyak, ezért már tavaly petíciót adtak át és nyílt levelet írtak Péterffy Attila pécsi polgármesternek. Az önkormányzat azonban már ezt megelőzően, 2020-ban kiírta azt a közbeszerzést a munkálatokra, miközben az tudható volt, hogy a lakossági tiltakozások miatt változtatnak a terveken. Ennek végül az lett az eredménye, hogy új közbeszerzést kell indítani a vízfolyás rendezésének egyik részére, hiába volt már meg a nyertes korábban.

A munkálatokat elnyerő, de végül tényleges munkát nem végző vállalkozó szerint viszont neki emiatt kártérítés járna, ami a számításai szerint 14,6 millió forintra rúg. Ezt Péterffyék oda is adták volna, csakhogy az ügy kapcsán a hűtlen, illetve a hanyag kezelés bűncselekmények gyanúját is feszegette több képviselő is egy korábbi közgyűlésen. Nem is mertek a baloldaliak dönteni, inkább levették a napirendről a kérdést.

A minap aztán egy újabb, immár propagandisztikus egyeztetést tartottak a baloldaliak a városházán a vállalkozóval. Ezt követően Péterffy a közösségi oldalán meg nem nevezett „független szakértőkre” hivatkozva azt közölte, hogy „a vállalkozó kártalanítási kérelme több, mint korrekt, sőt, igen méltányos”.

Maffiatempót emleget a pécsi ellenzék

A baloldali Tiszta Kezek Frakció tagja, Hencsei Zsolt már a korábban is feszegette a témát és mélyebben beleásta magát az ügybe. Lapunknak most azt mondta, hogy nagyon sok pénzről van szó, hiszen sokan évekig ténylegesen dolgoznak ezért a pénzért, és Hidegné dr. Csernik Aranka ügyvédje szerint sem jogszerű ez a kifizetés.

A Fidesz, a KDNP, az ÖPE szerint a gyurcsányista városirányítók megfenyegették őket, mert miután figyelmeztették a polgármestert a korábbi közgyűlésen, Péterffy Attila és gazdasági alpolgármestere, Ruzsa Csaba a képviselők nyílt sértegetésébe kezdett, majd „maffiatempóban egyszerűen megfenyegették” őket. Közölték velük: képviselői keretükből fogják levonni a 14,6 millió forintot, ha nem tudják elintézni a kifizetést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!