Feszültség a lakók között

2023.02.05. 07:00

Megbüntethetik a keskeny úttesten parkoló autókat

Továbbra is sok feszültség forrásai Pécs-Somogyban az úttesten parkoló autók. Korábban a Mázsaház és a Búzakalász utcában, most pedig a Sas utcában forrnak az indulatok, hiszen a szűk utcában akadály esetén a szemétszállító autó sem tud közlekedni.

Zs. K.

Tavaly ősszel a Mázsaház és a Búzakalász utcában kialakult helyzetet próbálták rendezni a lakók a helyi önkormányzati képviselő, valamint a Biokom bevonásával, most pedig a Sas utcában alakult ki feszültség a lakók között. A probléma mindkét esetben ugyanaz: néhányan nem hajlandóak (vagy egy-két lakó esetében nem tudnak) a saját telkükön belül parkolni, az úttesten állnak meg, ami forgalmi akadályokat szül. 

Többen azt is jelezték, hogy a szemetet sem tudta elvinni a kukásautó, mert egyszerűen nem tudott bizonyos részekre behajtani. Egy idő után az utcában közlekedők dudaszóval jelezték nemtetszésüket a folyamatos forgalmi akadályok miatt, ezzel viszont azt is megzavarták, aki nem érintett a problémában, tehát beáll a háza udvarába. Mint azt a Biokom kérdésünkre elmondta, a probléma valós, az úttesten várakozó autók akadályozzák a szemétszállítást, és erről értesítették a helyi önkormányzati képviselőt, Berényi Zoltánt is.

Berényi Zoltán önkormányzati képviselő a lakókat arról tájékoztatta, hogy a Biokom válaszában jelezte: a jogszabály szerint a Sas utcában (kivéve az alsó szakasz egyes részeit, ahol legalább 5 méter széles az út) tilos megállni, mert nem biztosítható a 3 méter széles hely az elhaladó, például a hulladékszállító járművek részére. Tehát „Megállni tilos” táblát nem kell kihelyezni, mert egyéb jogszabályból adódóan tilos a megállás. Ha a járművek szabálytalanul várakoznak, ami miatt a szemétszállítás akadályozott, akkor a cselekmény szankcionálható, erre a rendőrség és a közterület-felügyelet jogosult. Egyébként nem csak a szemétszállítás, illetve a folyamatos szlalomozás miatt problémás a szabálytalan várakozás, hiszen adott esetben a tűzoltóautó sem tud behajtani az érintett utcarészekre. A képviselő a problémát jelezte a közterület-felügyelet felé, és kérte őket – főleg a munkavégzés utáni hazaérkezés időszakában – a fokozott ellenőrzésre, tehát innentől kezdve valószínűleg büntetésekre is számíthatnak azok, akik figyelmen kívül hagyják a többi lakó kérését, és – nem mellesleg – a KRESZ-t.
A Mázsaház és a Búzakalász utcában tavaly ősszel kialakult hasonló probléma megoldása érdekében november elején lakossági fórumot is tartottak, ahol az önkormányzati képviselő mellett a Biokom és a közterület-felügyelet munkatársai is részt vettek, és arra jutottak, hogy egy szakaszon mindkét irányban várakozást tiltó táblákat helyeznek ki. A táblák – mint a képviselő írta – legyártás alatt állnak, hamarosan kihelyezik őket a közlekedési gondok megoldására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!