Tarvágás volt egy nagy területen

2023.02.27. 21:40

Megijedtek, hogy az erdőt bántják a Tettyén

Bóka Máté

Közvetlenül a tettyei vízbázis szomszédságában, természetvédelmi oltalom alatt lévő terület közvetlen határán, kisebb fákat és bokrokat vágtak ki néhány ezer négyzetméteres területen a Felsőgyükési út mentén. Lapunknak a közeli kutyafuttatóra járó kutyások jelezték, hogy első ránézésre erdőirtásnak tűnik, ami történt, hiszen évtizedekig zölddel, erdővel takart volt a szóban forgó terület. Sokan meglepetéssel tapasztalták, hogy szinte az egyik napról a másikra eltűntek a cserjék, s a kivágott fákból pedig egy hatalmas, több köbméteres kupacot emeltek. Az egyik közösségi csoportban pedig még videofelvételt is megosztottak a történtekről.

Munkatársunk utánajárt az ügynek és kiderült, hogy nem önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokról van szó, hanem vélhetően három egymás mellett lévő telekről, amelyek határosak a Mecseki Parkerdővel is. A terület már hosszú ideje magánkézben van, ugyanakkor a földhivatali dokumentumok szerint nemrég tulajdonosváltás történt, ami összefüggésben lehet a mostani munkálatokkal. 

Fotós: Löffler Péter

Az általunk ismert, a város honlapján fellelt információk szerint egyébként a telkek  különleges, közhasználatú építményi zónába tartozhatnak. Az ingatlanokon rekreációjával kapcsolatos egészségügyi, vendéglátó, fitnesz – wellness célú, szálláshely szolgáltató létesítmények létesíthetők. Ezeken kívül a tulajdonos, üzemeltető számára legfeljebb egy lakás is építhető, de az is csak a főfunkciót kiszolgáló rendeltetési egység lehet csak. Amennyiben információink helyesek a terület beépíthetőségének is komoly korlátjai vannak, a beépítettség mindösszesen, legfeljebb 10 százalék lehet, telkenként egy főépület létesíthető.

Megkerestük a pécsi önkormányzatot is, hogy milyen szabály van arra vonatkozólag, hogy egy adott magántelken hogyan lehet ilyen jellegű "tisztítást" végrehajtani, de a megadott, kora délutáni határidőig nem kaptunk választ. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában