Lassú folyamat a tisztulás

2023.02.28. 16:54

Nincs jelentősebb előrejutás a szigetvári ivóvíz ügyében

A minap jelentek meg Szigetvár honlapján az elszíneződött víz kapcsán tartott lakossági fórumon megfogalmazott kérdésekre adott válaszok a kivitelező Szabadics Zrt. részéről.

M. R.

Fotó: Alexey Kabanov

Összességében azt olvashatjuk, hogy a csővezeték belsejében az évtizedek során a hálózatba jutott „vaspelyhek” rakódhattak le, úgynevezett biofilm réteget képezve, ez kezdett el szerintük lebomlani, ez okoz elszíneződést.

– Az új vízkezelő technológia megépítése után, melyet zárt rendszerűnek tekintünk, a meglévő csővezetékek belső falán lerakódott biofilm réteg nem kap oxigént. Az aerob tér átalakul anaerob térré, így a biofilmet tápláló oxigénutánpótlás megszűnik, a biofilm elkezd pusztulni, majd leválik a cső belső faláról – írja a Szabadics Zrt. projektvezetője.
A biofilm réteg pusztulását támasztja alá szerintük az is, hogy a vízkezelő mű közelében lévő, régen épült társasházaknál jelenik meg intenzíven a vízminőségi probléma.

– Nehéz jóslatokba bocsátkozni, de a fogyasztói szokástól függően 1-1,5 évig is eltarthat a belső rendszer tisztulása – teszik hozzá, s három megoldási lehetőséget is javasolnak.

Érdekes egyébként, hogy az új kutak fúrását, a vízminőség-javítását célzó beruházást a város sem kommunikálta a lakosság felé, így nagy részük értetlenül áll a kialakult helyzet előtt. A felmerült károk megtérítéséről nem esett szó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!