Az Összefogás Pécsért Egyesület sajtóközleménye

2023.02.10. 14:15

„Pécs város vezetése inkább a bajbajutott pécsi civil szervezeteknek nyújtson segítséget”

Az Összefogás Pécsért Egyesület 2023-as pécsi költségvetésről szóló közleményét változtatások nélkül közöljük.

bama.hu

„Miután Pécs város vezetése magára hagyta a civileket a január 25-én megrendezett, a pécsi civil szervezetek által kikövetelt fórumon, amit a kritikus, a létüket súlyosan veszélyeztető energiaválság miatt kezdeményeztek kötelességünk segíteni nekik. A megjelent közel 100 civil szervezet egyöntetű és folyamatos kritikát fogalmazott meg a város vezetésével szemben, a lehetséges megoldási javaslataikkal egyetemben. Még Mellár Tamás országgyűlési képviselő is komoly kritikával érintette a városvezetés tervezett intézkedéseit. A fórumon jelenvolt Zag Gábor kultúráért felelős alpolgármester, de nem tudott kielégítő válaszokat adni a civileknek. A szintén jelenvolt Kunszt Márta civil tanácsnok csak annyit tudott mondani nekik, hogy idézem: „Pénzt nem tudunk adni, de a város kubatúrája rendelkezésükre áll!” 

Ezen előzmények és a számos kétségbeejtő civil megkeresés után, az Összefogás Pécsért Egyesület megválasztott képviselői az alábbi konkrét javaslatokat nyújtották be a város 2023-as költségvetéséhez, remélve annak elfogadásával a város immáron a hangzatos ígéretek után konkrét és érdemi segítséggel menti meg a bajbajutott pécsi szervezeteket. 

Haladéktalanul – legalább – függesszék fel a tanácsnokok, biztosok, a cégvezetői prémiumok és tanulmányok kifizetését, és pl. a kormány által kapott rezsitámogatást a város vezetése az érintettek megsegítésére használja fel. 

Soron kívül módosítsák a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17 évvel ezelőtti, a távhőszolgáltatásról szóló 49/2005. (XII.20.) önkormányzati rendeletének 32. § (2) a) pontját akként, hogy az érintett civil szervezetek jelenlegi piaci helyett kedvezményes tarifára legyenek jogosultak. 

Hozzanak létre a PÉTÁV nyereségéből rezsivédelmi alapot a bajbajutott pécsi civil szervezetek számára. 

A költségvetési előzetes egyeztetésen még Ruzsa Csaba alpolgármester úr által közreadott munkaanyagban szerepel egy Civil alap ami, a meglévő civil kereteken felül a 2021-ben elfogadott civil koncepció alapján mint külön rezsialap lett betervezve 20+20 MFt összegben, de a benyújtott és a bizottságok által már tárgyalt, helyként már el is fogadott anyagban ez már nem szerepel. Javasoljuk az előzetesen leegyeztetettek alapján ezt visszatenni. 

A Civil, a Közművelődési, a Fesztiválkeretek megemelése, legalább 30-30 MFt összegre. 

A tavalyi évhez hasonlóan PSN pályázati-keret betervezése a helyi sportegyesületek számára, mert nagy sikerrel pályáztak többen is a körzetemből, és az elnyert támogatás komoly segítséget jelentett valamennyiük stabil működésében 

Örömteli, hogy idén is lesz BIOKOM-os keret, javaslatunk, hogy a tavalyi ~216 MFt keretösszeg, figyelemmel az építőipari, aszfaltozási áremelésekre legalább duplájára legyen betervezve. 

Összegezve: javasoljuk, hogy Pécs város vezetése inkább a bajbajutott pécsi civil szervezetek számára adjon konkrét és érdemi segítséget, mint pl. az idei költségvetéshez benyújtott fenti javaslataink elfogadásával nyújtson hatékony segítséget a pécsieknek! ” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!