Tizenkét külföldi vendégkutató kapcsolódik be

2023.02.26. 21:12

Portugál professzor érkezik kutatni a Pécsi Tudományegyetemre

forrás: MTI

Fotó: AS

A pályázati felhívásra a három nagy tudományterület - bölcsészet- és társadalomtudományok, élettudományok, valamint matematikai és természettudományok - mindegyikéről érkeztek pályázatok.

A vendégprofesszorok a program támogatásával 3-6 hónapig kutathatnak Magyarországon.

Az akadémiai program segítségével Magyarországra érkező vendégkutatók közül Földvári Péter, az Universiteit van Amsterdam professzora a GISta Hungarorum adatbázist fogja vizsgálni a Bölcsészettudományi Kutatóközpontban. Ryan Robert Martin, az Iowa State University gráfkutatója a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet munkájában vesz részt.

Maria Miguéns Pereira, az Universidade de Coimbra professzora a metalloporfirinekkel végez majd kutatásokat a Pécsi Tudományegyetemen, Sierd Cloetingh, az Utrecht University professzora a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet tudósaival dolgozik majd együtt, Nagy András pedig a Lunenfeld-Tanenbaum Research Institute-ból érkezik a Természettudományi Kutatóközpontba, ahol a daganatellenes szerek új generációjának kifejlesztésén dolgozik majd.

A programban az Atommagkutató Intézet vendége lesz Podolyák Zsolt, a University of Surrey professzora, aki a radioaktív atommagok magszerkezetét vizsgálja. Jeanine Lucasta Von Metzinger, a CPUT Applied Microbial and Health Biotechnology Institute munkatársa az FB1 mikotoxin kutatásába kapcsolódik be a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen.

A Magyarországra érkező vendégkutatók között Buzogány Áron professzor (Universität für Bodenkultur, Wien) a Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatómunkájában vesz részt, Edward Schmidt, a Montana State University professzora pedig a redox homeosztázis kénmetabolizmussal kapcsolatos, eddig feltáratlan aspektusait vizsgálja az Állatorvostudományi Egyetemen.

Szapudi István (University of Hawaii) a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) vendége lesz. Látogatása során a CSFK kutatóival a Tejútrendszer tágabb kozmikus környezetét fogja tanulmányozni galaxisok és kvazárok segítségével. Paco Garcia-Gonzalez, a Donana Biological Station-Spanish Research Council munkatársa az Ökológiai Kutatóközpontban fogja kutatni az alkalmazkodás ökológiai és evolúciós folyamatait.

A programban Earle Rolfe Williams, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) professzora a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézetbe érkezik, hogy a helyi, légköri elektromossággal foglalkozó kutatócsoport tagjaival közösen vizsgálja a globális légköri elektromos áramkör (GLEK) klímakutatásban való alkalmazásának új perspektíváit - olvasható az MTA honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában