Késik a várt javulás

2023.02.10. 15:55

Sok a megválaszolatlan kérdés a szigetvári barna víz ügyében

Az elszíneződött, kellemetlen szagú csapvíz hónapok óta húzódó problémája kapcsán tartottak lakossági fórumot Szigetváron február 10-én. A város több területét is érintő, vasbaktérium által szennyezett vízért teljes árat fizető lakosság követeli a válaszokat, s legfőképp a megoldást, amely, azonban, még várat magára.

M. R.

Fotó: Laufer László

A délelőtti időpont ellenére sokan részt vettek Szigetváron az egyeztetésen, amelyen Vass Péter polgármester mellett a probléma megjelenésével párhuzamosan zajló ivóvíz-minőség javítást célzó beruházás kivitelezői, a Szabadics Zrt. és a Hidrofilt Kft. képviselői, a műszaki ellenőrzést végző cég képviselői, valamint a szolgáltató, a Baranya-Víz Zrt. helyi üzemigazgatója is részt vett.

Horváth Szabolcs, a Szabadics Zrt. igazgatósági tagja elnézést kért, a felháborodást jogosnak ítélte, azonban azt is elmondta, a vízműről kifolyó víz minősége megfelelő az ott végzett ellenőrzések alapján, különben az ÁNTSZ nem is engedné ennek továbbítását a vezetékekbe.

– Azt, hogy a hálózaton mi történik, pontosan nem tudjuk, de dolgozunk a megoldáson – mondta. A műszaki ellenőrzést végzők megerősítették, hogy szabályosan zajlott a kivitelezés, eddig azonban nem sikerült felszámolni a problémát.

Ennek ellenére a lakóházaknál mértek már a 200 µg/l-es vaskoncentráció határértéket jóval meghaladó, 500 µg-os értéket is.

A közel másfél órás fórum során számos lakos és képviselő felszólalt, hangot adva kérdéseiknek és kétségeiknek. 

Többen kiemelték, a problémák a Szent István-lakótelepen kívül is sok helyen, családi házaknál is érzékelhetőek, például a Görösgali, a Batthyány és a Bajcsy-Zsilinszky utcákban. Szóba jött a kártérítés kérdése is, az egyik felszólaló az önkormányzatot kérte arra, hogy mint a konzorciumban megvalósuló pályázati beruházás kedvezményezettje, a lakosság bevonásával mérjék fel a felmerülő károkat. A résztvevők nehezményezték, hogy a beruházásról nem kaptak megfelelő tájékoztatást, erről csak a probléma megjelenésekor értesültek – a polgármester megfogalmazta, ez a városvezetés sara, ugyanis nem kommunikálták a lakosság felé a fejlesztés elindulását. 

Többféle gyanú is megfogalmazódott

A probléma kialakulásáért egy jelenlévő sem vállalt teljes körű felelősséget, a fórumon a lakosság kérdései és felvetései több lehetőség gyanúját is felvázolták. Egyfelől jelezték, hogy a tavaly nyári hónapokban érzékelhető volt a csökkent klórtartalom az ivóvízben, amely akár hozzájárulhatott a vasbaktérium szaporodásához. Többen azt is elképzelhetőnek tartják, hogy egy korábbi, már lezárt, a baktérium által szennyezett kút vizével érintkezhetett valamiképp az ennek közelében fúrt új kút – több új kutat is fúrtak ugyanis a beruházás során. Konkrét válaszokat azonban még nem kapott a lakosság. A meghívottak azonban írásos tájékoztatást ígértek jövő hét végére a kérdésekre.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!