Kicsit visszavettek?

2023.02.27. 19:50

Stranddá alakítanák át a korábbi túlzó akvaparkos álmokat

Információink szerint 120 milliárdra taksálják már azt a beruházási összeget, amit a pécsi önkormányzat szeretne megkapni arra, hogy akvaparkkal, hotellel, sportuszodával és multifunkcionális rendezvénycsarnokkal együtt húzzanak fel komplexumot Tüskésréten. 

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

A közelmúltban lezajlott az a szép kiállítás, amelyet a pécsi akvapark-projekt kapcsán elkészült látványtervekből rendeztek meg, igaz első díjas pályamunkát nem is osztottak ki. Az előző városvezetés alatt még 25 milliárdosra becsült projektet viszont addig duzzasztotta a baloldali városvezetés, hogy információink szerint a sportuszodával, multifunkcionális rendezvénycsarnokkal, hotellel és akvaparkkal együtt mintegy 120 milliárdos beruházásról lenne szó, ehhez kérnek kormányzati jóváhagyást.

Összehasonlításképpen Pécsen az idei költségvetés alapján minden működési kiadás 40 milliárd forint körül alakul, vagyis ebben az esztendőben ennyit költ a város az intézményekben dolgozók fizetéseire, szociális feladatokra, közintézményekre, különböző támogatásokra, civilekre – vagyis a város működtetésére.

Tíz évre lenne szükség a projekt megvalósításához 

Az elhúzódó orosz-ukrán háború miatt ráadásul aligha várható az, hogy az építési beruházások költségei csökkennének, illetve az Európai Unió a közeljövőben ilyen jellegű és mértékű jóléti beruházást támogatna. Ugyanakkor ha valamilyen oknál fogva erre mégis sor kerülne – erre alig van esély – , a szakemberek szerint akkor is legalább 10 évre lenne szükség ahhoz, hogy a gigaprojekt megvalósuljon. Arról nem is szólva, hogy egyáltalán nem tudható még, hogy a komplexumhoz hogyan biztosítják a meleg vizet, a termálvizet, illetve a fenntartása éves szinten mennyibe kerülhetne.

A kritikusabb, józanabb pécsiek – akikről a baloldali városvezetés szeret lekezelően megnyilvánulni – ezért inkább már úgy vélekednek, hogy egy fenntartható, működtethető, minőségi és szezonálisan nyitva tartó strandot, élményfürdőt lenne érdemes Pécsen építeni. A pesszimistább hangok szerint még erre is várhatóan annyit kellene várni, hogy csak az unokák tudnának először megfürdeni a pécsi akvaparkban, ha ez így nagyon sarkos, vélhetően hamarabb megvalósítható lenne mint a 120 milliárdos elképzelés.

Ebben a ciklusban nem kezdik el az építkezést

A pécsi önkormányzat egyébként ma már semmilyen céldátumot, vagy azt megközelítő becslést nem közöl az építkezés megkezdésével kapcsolatban, utoljára ilyen kijelentés akkor hangzott el Péterffy Attila polgármester részéről, amikor a Dunántúli Napló egy ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatón rákérdezett. A városvezető azonban akkor elismerte, hogy ebben a ciklusban nem kezdik el az építkezést, hiába tett ennek ellenkezőjére ígéretet korábban.

Az elszaladó költségek fényében pedig már az az érv is megkérdőjelezhető, amivel a korábbi, Füzes dűlői helyszínt elvetették. A baloldaliak arra hivatkoztak, hogy ott 1,9 milliárdért kellett volna telkeket vásárolni, míg a Tüskésréten erre nincs szükség – nem kizárt, hogyha marad a korábbi helyszín, akkor az ottani telkek városi kézben lennének, a jelentősen kisebb volumenű létesítmény építése is elindulhatott volna.

Csak néhány hétig várták a véleményeket

A pécsi akvapark kapcsán néhány hétig várták a pécsiek véleményét is egy honlapon, ami egyébként egy ekkora léptékű beruházásnál, egy 140 ezres város esetében nem mondható hosszú időnek. A „lezárult lakossági kérdőív” kapcsán most annyit közöltek, hogy „köszönjük, hogy időt szánt ennek kitöltésére és ezzel megosztotta velünk gondolatait a beruházás következő lépéseiről, az ütemezésről és a további fejlesztési irányokról. Az eredményekkel hamarosan jelentkezünk!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!