Új kennelek épültek

2023.02.07. 16:33

Tavaly közel száz kutya talált gazdára a siklósi Tenkesalja Állatvédő Egyesület segítségével

Új kenneleket, és több kiszolgálóhelyiséget épített tavaly a siklósi Tenkesalja Állatvédő Egyesület. Idén tovább szeretnék folytatni a telephelyük fejlesztését, hogy minden náluk elhelyezett kutyusnak a lehető legjobb körülményeket biztosítsák.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Forrás: Tenkesalja Állatvédő Egyesület

Már nagyon közel jár a siklósi Tenkesalja Állatvédő Egyesület, hogy megkapja a menhely működtetéséhez szükséges engedélyt, de még idén is sok munka vár az állatvédőkre. A jelenleg ideiglenes befogadóhelyként működő szervezet a kutyusoknak a legjobb körülményeket szeretné biztosítani. Nagy Zoltánné, az egyesület elnöke elmondta, tavaly – az adó egy százalékos felajánlásokból – összesen 12 kennelt és 2 kis lábadozó, gyengélkedő kennelt, emellett száraztáptárolót, vizesblokkot, világítást, és szennyvízelvezetést építettek ki, folyamatosan egyeztetve a helyi állatorvossal, hiszen minden előírásnak megfelelve kell a postaszállási telephelyet fejleszteni, hogy hivatalosan is menhelyként működhessenek.

Az idei évben az engedélyhez még szükség van egy társalgó helyiség kialakítására, de ennél több terve is van az állatvédőknek. Az idei adó egy százalékokból befolyó felajánlásokat, illetve egyéb támogatásokat arra fordítanák, hogy a régi kennelek helyén egy új kennelsort építsenek, ahol azok az idősebb kutyák tölthetnék el méltó körülmények között az utolsó éveiket, akik számára nem sikerül örökbefogadó gazdit találni.

– Önkéntesen, a munkánk végén a szabadidőnkben, erőnkön felül látjuk el a menhelyi teendőket. Ami tőlünk és a lehetőségeinkből telik, megteszünk. 2022-ben közel 100 kutyusnak sikerült gazdit találni 

– mondta az egyesület elnöke.

Az egyesület szívesen fogad minden támogatást, a tavalyi évben többek között a villányi általános iskolások, valamint a Siklósi Rendőrkapitányság munkatársai szerveztek gyűjtést a kutyusok támogatására, emellett nagyon sokan a kennelek építésekor önkéntes munkával is jelentkeztek a szervezetnél. Nagy Zoltánné örömmel fogadta azt is, hogy nőtt a szombat délutánonkénti sétáltatók köre is.

Továbbra is a gazdikeresés a cél

Tavaly, április elsejétől működik Siklóson gyepmesteri telep is, de az önkormányzat az állatvédőkkel együttműködve partner abban, hogy az elaltatás helyett a kutyusoknak gazdit találjanak. A gazdátlan, kóbor kutyákat a gyepmester befoghatja, és törvény szab határidőt az állatok elaltatására, azonban a cél továbbra is az, hogy örökbefogadót találjanak számukra. A megfigyelési idő 14+1 nap, amely után még 30 napot tesz lehetővé a jogszabály arra, hogy az állat sorsát rendezni tudják. A befogott kutya fotója felkerül az ebrendészeti telep honlapjára, és az állatvédők is meghirdetik. Ha nem sikerül gazdát találni 45 napon belül, vagy az állat gazdája nem jelentkezik, akkor a kutya oltásokkal, chippel a Tenkesalja Állatvédő Egyesület telepére kerül, és ők folytatják a gazdikeresést. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!