Megbukott a költségvetési tervezet

2023.02.13. 20:08

Újabb félmilliárdos hitelt vesznek fel Péterffyék

Bőven tízmilliárd fölé ugrott már az a hitelösszeg, amit néhány év leforgása alatt vett fel a Péterffy Attila vezette baloldali önkormányzat. A pécsi városvezetők „felelős gondoskodásról” beszélnek, de a pénzügyi bizottság előtt megbukott a 2023-as költségvetési tervezet.

B. M.

A költségvetési és gazdasági, valamint a pénzügyi és ellenőrzési bizottság együttes ülést tartott hétfőn a városházán, amelynek a fő témája az idei év költségvetése volt. Ez az utolsó olyan teljes esztendő, amit a Péterffy Attila vezette baloldali önkormányzat visz végig, hiszen jövő tavasszal már választások lesznek, 2024 őszén pedig új összetételű közgyűlés jön létre. Ennek megfelelően a baloldali önkormányzat részben már arra készülve alakítja ki a költségvetést és tolja félre a konstruktív városházi ellenzéki javaslatokat, amelyekkel csökkenthetőek lennének a felesleges kiadások.
A jobboldal javasolta a cégvezetők tízmilliós prémiumainak befagyasztását, a hold­udvari kifizetések leállítását, a biztosi, tanácsadói, az ügyvédi díjak visszafogását, a külsős alpolgármesteri poszt megszüntetését – ezek önmagukban is milliárdos kiadást okoznak a városnak. Kérték, hogy a város eladósítását állítsák le, mert néhány év alatt 10 milliárd forintnyi hitelt vettek fel.

A baloldal azonban ezekre nem reagált. A Pécs Jövője Frakciószövetség közleményében azt írta, hogy „a városvezető koalíció tagjaiként felelősen gondolkodunk és gondoskodunk a városról. Pont úgy, ahogy összeállítottuk a költségvetés tervezetét. Itt a lehetőség a városházi ellenzék számára, hogy a büdzsé támogatásával maguk is bizonyítsák, képesek a pécsiek érdekében dönteni. Pont úgy, ahogy mi tesszük”.
Azóta azonban az is kiderült a hétfői bizottsági ülésen, hogy újabb, ezúttal félmilliárdos hitelt akarnak felvenni azért, hogy létrehozzanak egy úgynevezett „fejlesztési önerő és előfinanszírozási alapot”. Ha ez megtörténik, akkor csak az elmúlt három hónapban közel kétmilliárd forintnyi hitel felvételéről döntenek Péterffyék.

Schmuck Roland (MSZP), a költségvetési bizottság elnöke elmondta, hogy ez egy keret, ami beruházási, fejlesztési célokat szolgál, és nem működésre fordítják, az EIB-hitel pedig alacsony kamatozású.

Az ellenzék szerint a baloldal választási költségvetést készít
Ezzel szemben az ellenzéki oldalon inkább úgy vélekednek, hogy a baloldal választási költségvetést készít, hiszen bőven lehetett volna a fejlesztési önerőt félretenni hitel nélkül is. A pénzügyi és ellenőrzési bizottság fideszes elnöke, Csizmadia Péter elmondta, a grémiumuk nem is fogadta el a 2023-as tervezetet.
Megírtuk, hogy karácsonyra a pécsiek az önkormányzattól egy egymilliárdos hitelt kaptak. Ebből a rossz állapotban lévő Áper laktanya egy részét akarja megvenni a baloldal. Ezt követően negyedmilliárdos hitel felvételét indítványozták, hogy az évek óta nem működő napelemparkokat beindítsák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!