Vásznon a provokatőr

2023.03.31. 11:24

A Cannes-i Filmfesztiválon nagy port kavart alkotást vetít az Apolló Mozi

Március 31-én visszatér a Cinema Niche sorozat a pécsi Apolló Moziba 19 órakor, hogy bemutassa a katalán provokatőr, Albert Serra grandiózus új filmjét, a Pacifiction-t.

Cz. E.

A film főhőse a finom modorú, számító De Roller, aki a régi rend, a francia kormány reprezentása a francia polinéziai Tahitin. Lazán értelmezi feladatköreit, homályos természetű intrikák szövik át mindennapjait, miközben sötét gyanú kezd terjedni a szigeten. A part közelében egy tengeralattjáró állomásozik, ami a nukleáris gyakorlatozás újrakezdését jelentheti. De szervezkedni kezdenek az őslakosok is, a külföldiek bizniszelnek, az egyház hatalmaskodik, kétes figurák bukkanak fel a szigeten, mégis mintha csak az lenne a lényeg, hogy De Roller egzotikus bárja zavartalanul működhessen.  

A film nagy port kavart a Cannes-i Filmfesztiválon, majd az év végén 2022 legjobb filmjévé választotta a Cahiers du Cinéma.  

Már számos beszámolót lehet olvasni az alkotásról, amelyek egytől egyig azt bizonyítják, hogy ez a film egy nem mindennapi élményt ad annak, aki beül rá.  

Hazánkban összesen három alkalommal mutatják be a filmet, az egyik bemutatónak pedig Pécs ad otthont, amely előtt Donáth Péter, a Cinema Niche alapítója vezeti fel az alkotást.  

A film értékét mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a the Film Stage oldalon megjelenő cikkükben azt írják, hogy a Pacifition lett David Fincher idei kedvence, ahogy fogalmazták: „David Fincher elég kemény. Húsz év alatt vagy ötször láttam boldognak, ha filmet nézett. Ez a fickó nem szeret semmit, de a Pacifictiont szerette.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!