Újabb díj

2023.03.24. 18:44

A pécsi egyetem matematikai játéka rangos elismerésben részesült

Kiemelt elismerésben részesült a Pécsi Tudományegyetem és a Piatnik Budapest Kft. együttműködésében megvalósult Dienes Mathlab matematikatanítási társasjáték kifejlesztéséért a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat keretében.

Cz. E.

Forrás: TEOL

A Magyar Innovációs Szövetség 1991-ben alapította meg az elismerést, amelyet évente azok a Magyarországon bejegyzett társaságok kaphatnak meg, amelyek a díjátadást megelőző évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítményt értek el. A Magyar Innovációs Díjat március 24-én a PTE innovációs rektorhelyettese, Jakab Ferenc vette át az Országház Felsőházi Termében Pakucs Jánostól, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnökétől.  

A matematikatanítás világhírű professzora, és egyben a PTE díszdoktora, Dienes Zoltán szellemi örökségének gondozása a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán történik. Ennek szellemében terveztek meg az egyetemen két játékot - Erdők játéka, Ki jut a várba -, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy a tanulók használják tanulásra, ne a tanárok demonstrációra. A fejlesztés célja olyan játék készletek kialakítása volt, amelyek egyszerre alkalmasak otthoni és oktatási felhasználásra, olyan szín- és formavilággal, hogy az oktatási környezetben is szívesen vegyék kézbe a gyerekek.  

A játék prototípusának kifejlesztése a PTE „Proof of Concept” pályázatok keretében zajlott. 

A PTE-t fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány a PTE tavaly ősszel megnyílt kutatói pályázatát 120 millió forinttal támogatta, melynek célja a pécsi egyetemen születő szellemi termékek mielőbbi hasznosítása a piaci, gazdasági környezetben. Ezek között bizonyult az egyik támogatásra érdemes pályázatnak a Dienes MathLab. A játékok 2022 szeptemberétől kerültek forgalomba a Piatnik Kft. értékesítési rendszerében, és bő negyedév alatt, tehát 2022. december 31-ig több mint 2100 darabot értékesítettek belőle.  

A játékkészleteket ezer példányban osztották ki ötven magyar nyelven tanító iskolának, határainkon innen és túl egyaránt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) támogatásának köszönhetően, valamint a programban oktató tanárok továbbképzésen is részt vehettek. 

A projekt célja az volt, hogy a komplex környezeti, természettudományos és logikai fejlesztés tárgyi és személyi infrastruktúráját segítse kialakítani az iskolákban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában