Jelentős kiadások

2023.03.10. 20:40

A Tüke Busz ügyvédje egy sofőr órabérének tízszeresét kaphatja

A zálogházas, rendkívül jómódú MSZP-s politikus igazgatósági tagságával működő pécsi buszos társaság arra hivatkozva igyekszik gátolni a közérdekű adatok kiadását, hogy 100 ezer forintot kér munkatársunktól. A Tüke Busz válaszából kiderült, az ügyvédjük nettó 14 ezer forintot kér óránként, ami tízszer annyi, mint egy sofőr alapóradíja, ami bruttó 1500.

B. M.

Komoly számításokat végeztek, osztottak és szoroztak, kivontak és összeadtak két héten keresztül az MSZP-s igazgatósági taggal, az aranytárgyak-, ékszerek- és törtarany adásvétellel foglalkozó zálogházakról ismertté vált Gulyás Emil igazgatósági taggal is irányított Tüke Busz Zrt.-nél. Azért történtek a matematikai műveletek, hogy kiszámolják: miért kerül rengeteg pénzbe, hogy kiadjanak közérdekű adatokat, amiket kértünk tőlük.

Három és fél milliárdot kaptak, de tőlünk is kérnek
A Tüke Busz Zrt. a Péterffy Attila polgármester, és MSZP-s polgármesterjelölt által csak „birodalomként” emlegetett önkormányzat tulajdonában van. A cég csak tavaly 3,5 milliárdos városi támogatást, közpénzt nyelt el, amelynek tetemes hányadát tehették ki az ügyvédi díjak, költségek, miközben a vállalat tevékenysége miatt városszerte fokozódtak a panaszok, pedig még Bánkuti István vezérigazgató fizetését is megduplázták korábban, így ő is már havi bruttó egymilliót keres.

Nem adták ki a választ, de pénzt kérnek
A jelentős kiadások és városi támogatások miatt szerettük volna megtudni, hogy évekre lebontva 2019. október 31-től 2022. december 31-ig mennyit fizettek ki ügyvédi díjakra, jogi szolgáltatásokra, tanulmányokra, tanácsadásra? 
Kértük még azt is, hogy másolatban bocsássák rendelkezésünkre az ügyvédi, jogi szolgáltatásokra, tanulmányok írására, tanácsadásra vonatkozó szerződéseket, illetve a munkájukat igazoló teljesítési igazolásokat, az elkészült tanulmányokat, jelentéseket, átvilágítási dokumentumokat.
Ez szerintük 9 órányi munkát jelent két bruttó 600 ezres és 690 ezres fizetést kapó – vélhetően középvezetőként – dolgozóknak, valamint a jogi képviselőnek még további 4 órát, és ezért összesen 90 ezer forintot kérnek tőlünk. Túlóraköltséget viszont nem számítanak fel, valamint kedvezményt is felszámolnak, ha jól érthettük a válaszukat.

Miről árulkodik mégis a „semmilyen” válasz?
A válaszból az derült ki, hogy vagy nem vezethetik naprakészen a cégnél, hogy mennyit fizetnek ki ügyvédi díjakra, jogi szolgáltatásokra, tanulmányokra, tanácsadásra, vagy pedig olyan hatalmas tételről van szó, hogy azt egyszerűen nem győzik, és az ezzel kapcsolatos dokumentumot 13 órányi megfeszített munkába kerül összeállítania három embernek.
A válaszból még arra is következtethetünk, hogy bruttó 600 ezer forintos fizetésért, illetve nettó 14 ezer forintos ügyvédi díjért valakik szkennelnek és fénymásolnak a cégnél, ami szintén nem rossz órabér ilyen jellegű, inkább középiskolás diákoknak testhezálló munkáért.

Sofőr alig van, de a „jogi” képviselő jól keres
Miközben bevallottan egyre nagyobb probléma a sofőrhiány és a buszvezetők állandóan a béremelésért harcolnak, addig az ügyvédek egy óra alatt annyit kereshetnek a cégnél, mint egy sofőr 10 óra alatt, hiszen az ő alapórabérük bruttó 1500 forint.
A Tüke Busz Zrt. a fentiek kapcsán meg is adta a számlaszámát, azt állította, hogy a „beazonosíthatóság érdekében” ne csak a nevünket, és az adatigénylés tárgyát, hanem még a családunk otthonának számító lakcímünket is adjuk ki. 

 

Címkék#tüke busz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!