A komposztálás vagy az elszállítás javasolt inkább

2023.03.18. 15:04

A zöldhulladék égetése könnyen vezethet komoly tűzesethez

Két hét alatt több mint félezer, kerti zöldhulladék-égetésre visszavezethető okok miatt keletkezett tűzesethez riasztották a tűzoltókat országszerte. A katasztrófavédelem a szabályok betartására figyelmeztet.

Wald Kata

– Az elmúlt két hétben országszerte összesen 603 futballpályányi terület égett le, általában kerti zöldhulladék-égetésre visszavezethető okok miatt - hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem. 

Mint közölték, március 1-je óta, vagyis mintegy két tavaszi hét alatt már 543 alkalommal keletkezett tűz a szabadban. 
– Ha valaki a saját kertjében, a szőlőjében, a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete – hangsúlyozzák. 

Fontos azt is tudni, hogy az összegyűjtött zöldhulladékot kizárólag a helyi rendeletben meghatározott időpontban szabad elégetni. Ahol viszont az önkormányzat nem alkotott erről jogszabályt, ott tilos a zöldhulladék-égetés. Mindig szükséges tehát tájékozódni a helyben érvényes előírásokról.

Fontos tudni azt is, hogy tarló, nádas égetése mindenütt tilos. 

Tűzvédelmi szempontból a tűzrakás helyett a komposztálást, vagy a zöldhulladék elszállítását javasolja. 

– A szabadtéri tüzek gyakori kiváltó oka továbbá az eldobott, még parázsló cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében a csikkeket gyűjtsük össze, tábortüzet pedig csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom –tették hozzá. 

Oltóvíz mindig legyen a közelben!

Tavaly több mint negyven alkalommal riasztották a Baranya vármegyei tűzoltókat növényi hulladék égetése kapcsán keletkezett tűzesethez. 

– Csak teljesen kiszáradt kerti zöldhulladékot égessünk, a nedves, csak félig kiszáradt avar égés helyett inkább füstöl, amivel bosszúságot okozunk a teljes lakókörnyezetünknek, és fokozzuk a levegőben lévő szállópor-koncentrációt – hangsúlyozta korábban a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. – Fontos, hogy az égetés alatt legyen a kezünk ügyében egy olyan kerti szerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet, illetve mindig legyen a közelben oltóvíz is. A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni, és ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni. 

Több millió forint lehet a bírság

A katasztrófavédelem által kiszabott tűzvédelmi bírság mellett még az önkormányzat és a kormányhivatal is szankcionálhatja a szabálytalan égetést. Ha a tűz eloltásához tűzoltói beavatkozásra van szükség, akkor a tűzvédelmi bírság mértéke 20 ezer forinttól 3 millió forintig terjedhet, attól függően, hogy mekkora a keletkezett veszély, illetve az okozott kár. 

Ha azt tapasztaljuk, hogy valaki önkormányzati rendelet hiányában, vagy nem a rendeletben meghatározott időben éget zöldhulladékot, első lépésként próbáljuk vele beszélni. Ha ez nem vezet eredményre, jelezni lehet az önkormányzatnál, illetve a járási kormányhivatalnál. Ha úgy ítéljük meg, hogy a tűz nincs kordában tartva, hívjuk a 112-es segélyhívó számot. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!