Félredobta az elveit Péterffy

2023.03.24. 07:00

Vallomás: a korrupció melegágya, ahogy pénzelték a polgármester emberét

A pécsi közgyűlés késői óráján vallotta be Péterffy Attila polgármester, hogy félretette a „korrupció meleg­ágyának” elkerüléséről szóló elveit, és úgy igazolta le személyesen a 25 millióba kerülő innovációs biztos munkáját.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

A keddi közgyűlésen késői időpontban vallott Péterffy Attila pécsi polgármester arról, hogy miként értékeli annak a Nemes Balázsnak a munkáját, aki azt követően jelentette be az innováció biztosi posztról való távozását, hogy munkatársunk köz­érdekű adatigényléssel érdeklődött munkája felől. 

Ismeretlen név és munka 

Nemes neve vélhetően azért ismeretlen Pécsen, mert az elvileg kiemelt fontosságú, 2019 ősze óta dolgozó biztos munkájának alig volt látható eredménye, vagy nyoma, holott az elmúlt években nagyjából 25 millió forintba került a pécsi adófizetőknek. 
Ennek ellenére még a búcsúzásakor is egy Péterffy Attilával közös fotóval nyugtázhatta ténykedését. Ám Nemes elsődleges feladata vélhetően nem is az volt, hogy innovációs biztosként valami maradandót alkosson, hanem az, hogy a városházi koalíción belüli viszályokat, pozícióharcokat elcsendesítse, a szocialista párt pécsi nyomulását elősegítse. 

Gyurcsányi üzenet 

Az, hogy az innovációs biztosi feladatkört mennyire gondolták komolyan a baloldali városirányítók, mutatja, hogy nem nevezték meg Nemes utódját, de az általa vitt feladatokat, célokat sem adták át másnak a városházán. Nem véletlenül szóltak a kritikák arról tehát, hogy teljesen felesleges pénzkidobás Nemes Balázs kistafírozása, de eddig a városvezetők hallgatásukkal is védték a mundér becsületét – egészen keddig, ami egyben üzenet a helyi Momentumnak arról, hogy hányadán is állnak most a Gyurcsány-féle pártfúzióban. 

A keddi közgyűlésen Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője ugyanis előbb arról kérdezte Péterffyt, hogy miért is ment el úgy a több mint 20 millió forint Nemes Balázsra, hogy a civilek szervezetnek meg nem jut plusz tízmillió, vagy néhány millió a részönkormányzatoknak. 

Péterffy ekkor azt közölte, hogy egy informatikai közösségi tér, az IT Hub megnyitása köthető hozzá, valamint feladata volt az is, hogy bevonják a diákokat a politikai életbe azért, hogy „edukálják őket, hogy legyen véleményük”. Azt is mondta, hogy Nemeshez köthető, hogy felállt a diákönkormányzat is, bár ezt a sikert nem akarja csak az ő számlájára írni, és lehet, hogy magától is létrejött volna. 

Ez a korrupció melegágya 

A polgármester aztán késő este Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP) kérdésére válaszolva megint beszélt Nemes tevékenységéről. Ekkor kijelentette, hogy az önkormányzattal állt szerződéses viszonyban Nemes Balázs, ezért polgármesterként ő volt a megbízója és teljesítésének a leigazolója is. Az ilyen helyzeteket „a korrupció melegágyának” tartja, de elmondása szerint félredobta elveit, mert nincs más, aki leigazolja Nemes teljesítését. 
Péterffy azt is bevallotta, hogy „mérsékelten” volt elégedett az innovációs biztos munkájával. Ez viszont nem akadályozta meg abban, hogy 25 millió forintot kifizessenek neki. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!