Döntsön az olvasó!

2023.03.23. 15:04

Hatalmas üvegpofont vagy modern dísztársat kapott a műemlékház? - szavazás

Érdekes épületre lettünk figyelmesek egy Facebook-hirdetésben – e jelzőt most a látványtervet vérmérséklet szerint dicsérők vagy elutasítók összes érzelmi hullámának udvariasan egy szóba tömörítésének szánva.

Szűcs Zsolt

Szeretnénk politikamentesen, csak építészeti érvek mentén tekinteni az ügyletre, ám a kivitelező Castrum-Pécs építkezéseit korábban is baloldali körökhöz kötötték – és a problémás ház küllemét és elhelyezkedését együtt tekintve most is gyanús, hogy különleges engedélyre lehetett hozzá szükség.

Azt ugyanis nehezen hisszük, hogy a Rákóczi u. 9. alatti (a Rét utcával éppen szembeni) foghíjbeépítés képünkön is látható ornamentikája csak úgy, önmagában is engedélyt kapott volna a szomszédos épülethez toldásra. Amely épület nem más, és ez a sajnos már folyó építkezés látványfotóján szörnyűlködők fő kifogása, mint a ma üresen álló, korábban a városi médiacég szerkesztőségének is otthont adó, műemléki védelem alatt álló, Zsolnay-díszekkel ékesített gyönyörű, egykori Czvetkovics-ház százados tömbje.

És mint ilyen, sokak szerint sokkal több megbecsülést érdemelne, mint egy ilyen túl modern szomszédot. Nem vonjuk természetesen kétségbe a ma építészeinek jogát saját kiteljesedésükhöz, hisszük, hogy egy épületnek 2023-ban különösen funkcionálisnak, költséghatékonynak és környezetbarátnak kell lennie. Ám mindez nem zárná ki a múlt emlékeinek minimális tiszteletben tartását, sőt, ápolását, és hogy legalább a történelmi belvárosban, a városfal tövében, a másik irányból egyetlen háznyira az ugyancsak védett egykori tűzoltólaktanyától, és egy ilyen szomszéd mellett, legalább a homlokzatát ne lehetne kissé „tájba illőbbre” rajzolni.

 

Ám kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére is, így alábbi közönségszavazásunkban arra keressük a választ, hogy önök mit gondolnak a képen látható épület és szomszédja kapcsolódásáról. Kérjük, az alábbi értékelések egyikére kattintva fejezze ki véleményét ön is!

Ön mit gondol a műemlék mellé toldott üvegházról?

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!