Építik a vidéket

2023.03.21. 17:38

Határon belül és határon túl is szeretné erősíteni jelenlétét a Magyar Művészeti Akadémia

Megkezdi áprilisban tevékenységét a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) mind a hét, köztük a pécsi regionális munkacsoportja is, amelynek elnökévé a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, pécsi születésű Dévényi Sándort választották.

Cz. E.

Az MMA 2022-es őszi közgyűlésén arról döntött, hogy létrehoz hét regionális munkacsoportot annak érdekében, hogy a köztestület a hazai és határon túli magyarlakta területek művészi-kulturális életében tovább erősítse aktív jelenlétét, segítse a helyi szintű kapcsolatépítést. Kiss János, az MMA alelnökének szavaival élve a közgyűlés úgy döntött, hogy elkezdi a vidéket építeni, ami reményei szerint példát tud majd mutatni, mert jó példákra nagy szükség van. 

A március 21-én tartott pécsi sajtótájékoztatón jelen volt továbbá Dr. Richly Gábor, az MMA főtitkára, Dr. Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke, valamint Dr. Lénárd László, a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottságának elnöke, akik mindannyian bizakodók a munkacsoport jövőjét illetően.  

Őri László beszédében a Pécsi Tudományegyetem alapítóokiratából idézett, miszerint “Pécs a tudomány magvainak terjesztésére különösen alkalmas”. Hozzátette azonban, hogy nem csak a tudománynak, hanem a művészetnek is bő táptalajt nyújtott és nyújt ma is a város és a baranyai táj. 

Az elnök úr szeretné, hogy mi, közép-európaiak fáklyavivők legyünk abban az értelemben, hogy múltunkat és örökségünket ebben a világban is feltudjuk mutatni és áttudjuk örökíteni az utánunk következő generációnak.  A munkához sok sikert kívánt, ami reményei szerint táplálja majd a magyar identitást.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!