Ellenőrzik a szedést

2023.03.15. 19:50

Javában tart a medvehagymaszezon, a Mecseken nagyon sokan gyűjtik a gyógynövényt

Beindult a medvehagymaszezon, a Mecseken a gyűjtők is egyre sokasodnak. - Fontos, hogy a gyógynövénynek két leveléből csak az egyiket szedjük le, és a kijelölt turistaútról se térjünk le a természet védelme érdekében - hangsúlyozza a Mecsekerdő Zrt.

W. K.

Fotó: Löffler Péter

Javában tart a medvehagymaszezon, a Mecseken nagyon sokan gyűjtik a gyógynövényt. - Fontos tudni, hogy továbbra is az állami erdőben – nem védett területen – csak az egyéni szükségleteinek megfelelő, azaz naponta fejenként 2 kg mennyiségű gomba, gyógynövény – így medvehagyma-levél is – gyűjthető külön engedély nélkül - hangsúlyozza a napokban kiadott közleményében a Mecsekerdő Zrt. Ha valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván gyűjteni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A Mecsekerdő Zrt. közleményében azt is megemlíti, hogy a védett természeti területre nem ad ki medvehagyma gyűjtési engedélyt.

A termés mennyiségére vonatkozó kérdésünkre a társaságtól megtudtuk, hogy az 2023-ban is a korábbi években megszokottnak látszik. A gyűjtés ellenőrzésével kapcsolatban azt közölték, hogy ez a feladat a szakszemélyzet napi vagyonvédelmi munkájának része. A medvehagymaszezonban gyakrabban megfordulnak a kritikus helyeken, és ha a szabálytalanságot tapasztalnak - amire egyébként az idei évben még nem volt példa - , első alkalommal szóbeli figyelmeztetés a szankció.

Kérdésünkre a Mecsekerdő Zrt. hozzátette, kisebb szabályszegés esetén először csak figyelmeztetnek, de amennyiben valaki nagyobb mennyiséget, például ládaszám gyűjt engedély nélkül, értesítik a rendőrséget és eljárás alá vonják az illetőt.

Megkérdeztük azt is, hogy az erdő védelme érdekében mire kell, hogy figyeljenek a gyűjtők. A Mecsekerdő Zrt. válaszában kiemelte, fontos, hogy a medvehagyma két leveléből csak az egyiket szedjük le, hogy a következő évben újra kihajthasson. - Virágzó növényt, medvehagyma-bimbót lehetőleg ne gyűjtsünk. Erdőjáráskor ne térjünk le a kijelölt turistaútról, így megőrizhetjük a védett lágyszárú növényeket és virágokat is - hangsúlyozták. 

Védett területen a gyűjtés tilos! 

- A medvehagymát kizárólag nem védett területen gyűjthetjük, saját szükségletre naponta fejenként 2 kilogramm mennyiségben. Védett területen még saját szükségletre sem gyűjthetünk! - hívja fel a fokozottan a figyelmet a Mecsekerdő Zrt. 

A természetvédelmi oltalom alatt álló erdőterületekről a NÉBIH interaktív erdőtérképén tájékozódhatunk:

https://erdoterkep.nebih.gov.hu/

Aki nagyobb mennyiségben kíván – esetleg kereskedelmi célból – medvehagymát gyűjteni, ezt csak az erdőgazdálkodó, Baranya megyében a Mecsekerdő Zrt. engedélyével teheti. Az engedélyeket online árverésen lehet megszerezni, melynek módjáról, illetve a gyűjtési területekről a következő linken lehet tájékozódni: https://mecsekerdo.hu/tajekoztato-medvehagyma-gyujtesrol-2023-evre-vonatkozoan/

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!