Az összes kar javított

2023.03.09. 16:32

Jelentősen növekedett a Pécsi Tudományegyetem népszerűsége

Cz. E.

Forrás: PTE

Hasonlóan az országos tendenciához a Pécsi Tudományegyetemre jelentkezők száma is jelentősen megnövekedett 2022-höz képest.  

Az idei évben 16 706 fő adta be jelentkezését a PTE-re, ami azt jelenti, hogy a jelentkezők száma 2257 fővel (15,6 %-kal), az első helyes jelentkezők száma 1162 fővel (17,2%-kal), az állami ösztöndíjas helyekre jelentkezők száma 1909 fővel (14,6%-kal) emelkedett a tavalyi adatokhoz képest. 

A felsőoktatási intézmény összes kara javított a 2022-es adatokhoz képest az első helyes jelentkezők számának tekintetében, de a legkiemelkedőbben a Műszaki és Informatikai Kar, a Gyógyszertudományi Kar és a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar. 

A legnépszerűbb szakok rangsora változatlan a tavalyi évhez képest. Alapszakon a pszichológia, az ápolás és betegellátás, a gazdálkodás és menedzsment, az építészmérnök, a mérnökinformatikus és a kereskedem és marketing képzések a legnépszerűbbek.

A munkarendek tekintetében a nappali a legkedveltebb, de növekedett az érdeklődők száma idén a levelező képzésekre. Csökkenő tendenciát a felsőoktatási szakképzések esetében figyeltek meg, míg növekedést az alapképzéseknél.  

Továbbá az is kiderült, hogy az első helyes jelentkezők körében a képzési szintek közül a bölcsészettudományi, a műszaki, az orvos- és egészségtudományi, valamint a pedagógusképzés képzési területei iránt növekedett meg a népszerűség.  

A PTE oktatási rektorhelyettese, Fedeles Tamás az adatokkal kapcsolatban elmondta, hogy az egyetemen évente több mint hétezer hallgató kezdi meg, vagy folytatja magasabb szinten tanulmányait. Azt is hozzátette, hogy a jelentkezési számok ismeretében reményeik szerint tovább javulhat a felvett hallgatók átlagpontszáma, így a PTE megtartja pozícióját a hazai felsőoktatási piacon is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!